Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Acquisgrana, María del Rosario  
dc.contributor.author
Gómez Pamies, Laura Cecilia  
dc.contributor.author
Quiroga, Fernanda Micaela  
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel  
dc.contributor.author
Benitez, Elisa Ines  
dc.date.available
2022-04-22T15:16:35Z  
dc.date.issued
2021-02-07  
dc.identifier.citation
Acquisgrana, María del Rosario; Gómez Pamies, Laura Cecilia; Quiroga, Fernanda Micaela; Ribotta, Pablo Daniel; Benitez, Elisa Ines; Impact of sorghum grain processing on morphological characteristics of particles of wholegrain sorghum flour; Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos; Ciência e Tecnologia de Alimentos; 42; 7-2-2021; 1-7  
dc.identifier.issn
0101-2061  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/155562  
dc.description.abstract
This work studies the physical characteristics of sorghum whole flour particles produced with grains reduced in tannins by hydrothermal treatment. Flours ground with two types of mills: a roll mill and a blade mill were used; grains were hydrated with a moisture content of 25%. For this moisture the maximum yield was obtained. The effect of the grain moisture during the grinding was evaluated regarding the morphological characteristics, the granulometry and fractal dimension (Df) of particles. In all the analysed samples, bimodal size distribution curves were obtained. The treated samples showed medium size particles bigger than the samples without treatment. The samples without hydrothermal treatment presented particles with lower damage than the treated samples for both mills. The difference in Df between samples indicated more roughness for the samples with treatment. The proposed treatment could contribute to the development of sorghum whole flour with different properties for the development of gluten-free food.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
TANNIN  
dc.subject
SIZE DISTRIBUTION  
dc.subject
FRACTAL  
dc.subject.classification
Ingeniería de Procesos Químicos  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Impact of sorghum grain processing on morphological characteristics of particles of wholegrain sorghum flour  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-12-03T20:40:43Z  
dc.identifier.eissn
1678-457X  
dc.journal.volume
42  
dc.journal.pagination
1-7  
dc.journal.pais
Brasil  
dc.description.fil
Fil: Acquisgrana, María del Rosario. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Regional Resistencia. Departamento de Ingeniería Química. Laboratorio de Química Teórica y Experimental; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gómez Pamies, Laura Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Regional Resistencia. Departamento de Ingeniería Química. Laboratorio de Química Teórica y Experimental; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Quiroga, Fernanda Micaela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Benitez, Elisa Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Regional Resistencia. Departamento de Ingeniería Química. Laboratorio de Química Teórica y Experimental; Argentina  
dc.journal.title
Ciência e Tecnologia de Alimentos  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.scielo.br/j/cta/a/fJytbmNQyJPpD9cB5MyPZFc/?lang=en  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1590/fst.69420