Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Grondona, Ezequiel
dc.contributor.author
Gatti, Gerardo Alberto
dc.contributor.author
Lopez, Abel Gerardo
dc.contributor.author
Sanchez, Leonardo Rodolfo
dc.contributor.author
Rivero, Virginia Elena
dc.contributor.author
Pessah, Oscar
dc.contributor.author
Zunino, María Paula
dc.contributor.author
Ponce, Andres
dc.date.available
2017-04-21T15:18:57Z
dc.date.issued
2014-09
dc.identifier.citation
Grondona, Ezequiel; Gatti, Gerardo Alberto; Lopez, Abel Gerardo; Sanchez, Leonardo Rodolfo; Rivero, Virginia Elena; et al.; Bio-efficacy of the Essential Oil of Oregano (Origanum vulgare Lamiaceae. Ssp. Hirtum); Springer; Plant Foods For Human Nutrition; 69; 4; 9-2014; 351-357
dc.identifier.issn
0921-9668
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/15549
dc.description.abstract
The aim of this study was to investigate the bioactivity of the essential oil isolated from Origanum vulgare L. (EOv). We analyzed the in vivo anti-inflammatory properties in a mouse-airway inflammation model and the in vitro antimicrobial activity, genotoxicity over the anaphase-telophase with the Allium cepa strain and its cytotoxicity/viability in A549 culture cells. In vivo, EOv modified the levels of tumor necrosis factor -α and viable activated macrophages and was capable to mitigate the effects of degradation of conjugated dienes. In vitro, EOv reduced the viability of cultured A549 cells as well as the mitotic index and a number of chromosomal aberrations; however, it did not change the number of phases. We found that EOv presents antimicrobial activity against different Gram (−) and (+) strains, measured by discdiffusion test and confirmed with a more accurate method, the AutoCad software. We postulate that EOv presents antibacterial, antioxidant and chemopreventive properties and could be play an important role as bioprotector agent.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Cancer
dc.subject
Lung
dc.subject
Terpenes
dc.subject
Inflammation
dc.subject
Origanum Vulgare
dc.subject.classification
Fisiología
dc.subject.classification
Medicina Básica
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD
dc.title
Bio-efficacy of the Essential Oil of Oregano (Origanum vulgare Lamiaceae. Ssp. Hirtum)
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-04-11T17:56:46Z
dc.identifier.eissn
1573-9104
dc.journal.volume
69
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
351-357
dc.journal.pais
Alemania
dc.journal.ciudad
Berlin
dc.description.fil
Fil: Grondona, Ezequiel. Universidad Nacional de Cordoba. Facultad de Medicina. Departamento de Fisiologia Humana y Fisica Biomedica. Catedra de Fisiologia Humana; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gatti, Gerardo Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones En Bioquímica Clínica E Inmunología; Argentina. Fundación Para El Progreso de la Medicina; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lopez, Abel Gerardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal (p); Argentina
dc.description.fil
Fil: Sanchez, Leonardo Rodolfo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones En Bioquímica Clínica E Inmunología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rivero, Virginia Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones En Bioquímica Clínica E Inmunología; Argentina; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pessah, Oscar. Universidad Nacional de Cordoba. Facultad de Medicina. Departamento de Medicina. Cat.de Bacteriologia y Virologia Medicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zunino, María Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal (p); Argentina
dc.description.fil
Fil: Ponce, Andres. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Medicina. Departamento de Fisiología Humana y Física Biomedica. Cátedra de Fisiología Humana; Argentina
dc.journal.title
Plant Foods For Human Nutrition
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s11130-014-0441-x
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11130-014-0441-x
Archivos asociados