Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Grondona, Ezequiel  
dc.contributor.author
Gatti, Gerardo Alberto  
dc.contributor.author
Lopez, Abel Gerardo  
dc.contributor.author
Sanchez, Leonardo Rodolfo  
dc.contributor.author
Rivero, Virginia Elena  
dc.contributor.author
Pessah, Oscar  
dc.contributor.author
Zunino, María Paula  
dc.contributor.author
Ponce, Andres  
dc.date.available
2017-04-21T15:18:57Z  
dc.date.issued
2014-09  
dc.identifier.citation
Grondona, Ezequiel; Gatti, Gerardo Alberto; Lopez, Abel Gerardo; Sanchez, Leonardo Rodolfo; Rivero, Virginia Elena; et al.; Bio-efficacy of the Essential Oil of Oregano (Origanum vulgare Lamiaceae. Ssp. Hirtum); Springer; Plant Foods For Human Nutrition; 69; 4; 9-2014; 351-357  
dc.identifier.issn
0921-9668  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/15549  
dc.description.abstract
The aim of this study was to investigate the bioactivity of the essential oil isolated from Origanum vulgare L. (EOv). We analyzed the in vivo anti-inflammatory properties in a mouse-airway inflammation model and the in vitro antimicrobial activity, genotoxicity over the anaphase-telophase with the Allium cepa strain and its cytotoxicity/viability in A549 culture cells. In vivo, EOv modified the levels of tumor necrosis factor -α and viable activated macrophages and was capable to mitigate the effects of degradation of conjugated dienes. In vitro, EOv reduced the viability of cultured A549 cells as well as the mitotic index and a number of chromosomal aberrations; however, it did not change the number of phases. We found that EOv presents antimicrobial activity against different Gram (−) and (+) strains, measured by discdiffusion test and confirmed with a more accurate method, the AutoCad software. We postulate that EOv presents antibacterial, antioxidant and chemopreventive properties and could be play an important role as bioprotector agent.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Cancer  
dc.subject
Lung  
dc.subject
Terpenes  
dc.subject
Inflammation  
dc.subject
Origanum Vulgare  
dc.subject.classification
Fisiología  
dc.subject.classification
Medicina Básica  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
Bio-efficacy of the Essential Oil of Oregano (Origanum vulgare Lamiaceae. Ssp. Hirtum)  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-04-11T17:56:46Z  
dc.identifier.eissn
1573-9104  
dc.journal.volume
69  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
351-357  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlin  
dc.description.fil
Fil: Grondona, Ezequiel. Universidad Nacional de Cordoba. Facultad de Medicina. Departamento de Fisiologia Humana y Fisica Biomedica. Catedra de Fisiologia Humana; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gatti, Gerardo Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones En Bioquímica Clínica E Inmunología; Argentina. Fundación Para El Progreso de la Medicina; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lopez, Abel Gerardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal (p); Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sanchez, Leonardo Rodolfo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones En Bioquímica Clínica E Inmunología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rivero, Virginia Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones En Bioquímica Clínica E Inmunología; Argentina; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pessah, Oscar. Universidad Nacional de Cordoba. Facultad de Medicina. Departamento de Medicina. Cat.de Bacteriologia y Virologia Medicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zunino, María Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal (p); Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ponce, Andres. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Medicina. Departamento de Fisiología Humana y Física Biomedica. Cátedra de Fisiología Humana; Argentina  
dc.journal.title
Plant Foods For Human Nutrition  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s11130-014-0441-x  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11130-014-0441-x