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dc.contributor.author
Meroi Arcerito, Facundo René  
dc.contributor.author
De Feudis, Leonardo  
dc.contributor.author
Amarilla, Leonardo  
dc.contributor.author
Galetto, Leonardo  
dc.contributor.author
Mitton, Giulia Angelica  
dc.contributor.author
Fernández, Natalia Jorgelina  
dc.contributor.author
Szawarski, Nicolás  
dc.contributor.author
Corti, Camila  
dc.contributor.author
Olivera, Eugenia  
dc.contributor.author
Iglesias, Azucena Elizabeth  
dc.contributor.author
Gende, Liesel Brenda  
dc.contributor.author
Damiani, Natalia  
dc.contributor.author
Eguaras, Martin Javier  
dc.contributor.author
Maggi, Matías Daniel  
dc.date.available
2022-04-12T10:34:35Z  
dc.date.issued
2021-02  
dc.identifier.citation
Meroi Arcerito, Facundo René; De Feudis, Leonardo; Amarilla, Leonardo; Galetto, Leonardo; Mitton, Giulia Angelica; et al.; Fragrance addition improves visitation by honeybees and fruit quality in kiwifruit (Actinidia deliciosa); John Wiley & Sons Ltd; Journal of the Science of Food and Agriculture; 101; 12; 2-2021; 5082-5088  
dc.identifier.issn
0022-5142  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/154997  
dc.description.abstract
BACKGROUND: Kiwifruit is an important horticultural crop all over the world and its development is important in Argentina. This dioecious crop has a short blooming period with nectarless flowers, and its fruit production depends on cross-pollination. Here, we tested whether kiwifruit quality increases by using honeybees exposed to female flowers treated with an artificial fragrance. The three experimental treatments were: A, sprinkled female flowers with 1:1 sugar syrup + Lavandula hybrida extract solution (a new attractant substance especially developed for this study named Lavandin Grosso); B, sprinkled female flowers with 1:1 water + sugar syrup (female flowers with additional sugar syrup reward); C (control; female flowers exposed to honeybees). RESULTS: The results showed a higher number of visits of honeybees to the female flowers sprinkled with the attractant substance, Lavandin Grosso, as well as higher fruit quality (weight, number of seeds, regularity in fruit size). CONCLUSION: Our study demonstrates the potential of fragrance-treated flowers to improve yield production in kiwifruit.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
John Wiley & Sons Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ACTINIDIA DELICIOSA  
dc.subject
APIS MELLIFERA  
dc.subject
FRAGRANCE-DRIVEN FORAGING BEHAVIOR  
dc.subject.classification
Ecología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Fragrance addition improves visitation by honeybees and fruit quality in kiwifruit (Actinidia deliciosa)  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-02-15T20:47:44Z  
dc.journal.volume
101  
dc.journal.number
12  
dc.journal.pagination
5082-5088  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Meroi Arcerito, Facundo René. Universidad Nacional de Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente; Argentina  
dc.description.fil
Fil: De Feudis, Leonardo. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Amarilla, Leonardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Galetto, Leonardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mitton, Giulia Angelica. Universidad Nacional de Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fernández, Natalia Jorgelina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Szawarski, Nicolás. Universidad Nacional de Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Corti, Camila. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Olivera, Eugenia. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Iglesias, Azucena Elizabeth. Universidad Nacional de Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gende, Liesel Brenda. Universidad Nacional de Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Damiani, Natalia. Universidad Nacional de Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Eguaras, Martin Javier. Universidad Nacional de Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Maggi, Matías Daniel. Universidad Nacional de Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente; Argentina  
dc.journal.title
Journal of the Science of Food and Agriculture  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.11153