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dc.contributor.author
Pereda, Selva  
dc.contributor.author
Fortunatti Montoya, Mariana  
dc.contributor.author
Hegel, Pablo Ezequiel  
dc.contributor.other
Agrupación estratégica en materiales  
dc.date.available
2022-04-06T10:25:03Z  
dc.date.issued
2020  
dc.identifier.citation
Continuous fractionation of glycerol acetates. Physicochemical properties glycerol acetates + CO2 mixtures at high pressure; 1º Encuentro Ibérico de Fluidos Supercríticos; Santiago de Compostela; España; 2020; 44-45  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/154476  
dc.description.abstract
Glycerol acetates are high-added value biosurfactants that find applications in different industrial sectors. Previous studies show the supercritical CO2 technology has a great potential for the fractionation of these highly viscous, amphiphilic, and non-volatile products (mono, di, and triacetyl glycerol) according to the quality standards of the food and cosmetic industry [1-3]. A proper design of fractionation columns and their further scale-up to commercial scale requires a robust thermodynamic model for phase equilibrium and PVT predictions [4], as well as proper correlations for physical properties like viscosity to assess the mass transfer and estimate the height of theoretical stages [5]. Physiochemical properties of these multicomponent mixtures are difficult to predict due to the complex nature of this system [6]. Thus, in this work, we determine experimentally the density and viscosity of CO2 saturated glycerol acetates mixtures at different pressures (30 bar to 150 bar), temperatures (25 °C to 50 °C) and CO2 concentrations (30 mol % to 70 mol %). Operating conditions were selected based on phase equilibrium predictions with the GCA-EOS of a high-pressure fractionation column [2]. First, a variable volume equilibrium cell is used to measure bubble points and saturated liquid molar volumes of glycerol acetates + CO2 mixtures. Thereafter, a high-pressure falling ball type viscometer is used to determine the dynamic viscosity of saturated liquid mixtures in the same range of pressure, temperature and CO2 concentrations.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Universidad de Santiago de Compostela  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Glycerol Acetates  
dc.subject
density and viscosty of mixtures  
dc.subject
High pressure CO2 mixtures  
dc.subject
Column design  
dc.subject.classification
Ingeniería de Procesos Químicos  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Continuous fractionation of glycerol acetates. Physicochemical properties glycerol acetates + CO2 mixtures at high pressure  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/conferenceObject  
dc.type
info:ar-repo/semantics/documento de conferencia  
dc.date.updated
2022-03-16T19:45:22Z  
dc.journal.volume
1  
dc.journal.pagination
44-45  
dc.journal.pais
España  
dc.journal.ciudad
Santiago de Compostela  
dc.description.fil
Fil: Pereda, Selva. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fortunatti Montoya, Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hegel, Pablo Ezequiel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.cial.uam-csic.es/pagperso/foodomics/flucomp/EIFS2020-Book_abstracts-2.pdf  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.coverage
Internacional  
dc.type.subtype
Encuentro  
dc.description.nombreEvento
1º Encuentro Ibérico de Fluidos Supercríticos  
dc.date.evento
2020-02-18  
dc.description.ciudadEvento
Santiago de Compostela  
dc.description.paisEvento
España  
dc.type.publicacion
Book  
dc.description.institucionOrganizadora
Universidad de Santiago de Compostela  
dc.source.libro
First Iberian Meeting on Supercritical Fluids :Book of abstracts  
dc.date.eventoHasta
2020-02-19  
dc.type
Encuentro