Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Pinciroli, María  
dc.contributor.author
Vidal, Alfonso Andres  
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina  
dc.contributor.author
Martinez, Estela Nora  
dc.date.available
2022-04-06T09:51:51Z  
dc.date.issued
2009-12  
dc.identifier.citation
Pinciroli, María; Vidal, Alfonso Andres; Añon, Maria Cristina; Martinez, Estela Nora; Comparison between protein functional properties of two rice cultivars; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 42; 10; 12-2009; 1605-1610  
dc.identifier.issn
0023-6438  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/154470  
dc.description.abstract
The functional properties of proteins from a high-protein?content rice cultivar (Nutriar) were analyzed and compared with those from a usual Latin-American cultivar (El Paso 144). Isolates from brown and milled flours were prepared and their emulsifying, foaming, and hydration properties studied. The four isolates displayed a very low solubility within a wide range of moderate pH, but demonstrate a significantly higher solubility at extreme pHs (either high or low). Nutriar isolates had a significantly higher solubility and greater surface properties than El Paso 144 isolates. The Nutriar isolate from brown flour was more soluble at pH 9 than the other isolates and moreover showed the highest capacity for forming and stabilizing foams and emulsions. In contrast, the Nutriar isolate from milled rice exhibited a higher solubility and greater foaming properties at an acid pH. The surface properties and solubility were significantly correlated among the four samples. All four isolates exhibited good water imbibition and water-holding capacities.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Rice (Oryza sativa L.) proteins  
dc.subject
Protein isolate  
dc.subject
Functional properties  
dc.subject
Solubility  
dc.subject.classification
Agricultura  
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Comparison between protein functional properties of two rice cultivars  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-03-14T16:41:59Z  
dc.identifier.eissn
1096-1127  
dc.journal.volume
42  
dc.journal.number
10  
dc.journal.pagination
1605-1610  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Pinciroli, María. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vidal, Alfonso Andres. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martinez, Estela Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643809001649  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2009.06.003