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dc.contributor.author
Vásquez, Priscilla
dc.contributor.author
Zapata, José E.
dc.contributor.author
Chamorro, Verónica C.
dc.contributor.author
García Fillería, Susan Fiorella
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dc.contributor.author
Tironi, Valeria Anahi
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dc.date.available
2022-04-05T11:58:20Z
dc.date.issued
2022-01
dc.identifier.citation
Vásquez, Priscilla; Zapata, José E.; Chamorro, Verónica C.; García Fillería, Susan Fiorella; Tironi, Valeria Anahi; Antioxidant and angiotensin I-converting enzyme (ACE) inhibitory peptides of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) viscera hydrolysates subjected to simulated gastrointestinal digestion and intestinal absorption; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 154; 1-2022; 1-9
dc.identifier.issn
0023-6438
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/154350
dc.description.abstract
The objective of this work was to evaluate in vitro bioaccessibility, intestinal absorption, antioxidant and angiotensin I-converting enzyme (ACE) inhibitory activities of peptides from rainbow trout viscera hydrolysate (H). Rainbow trout Viscera (V) was hydrolyzed by Alcalase® 2.4L and a degree of hydrolysis (DH) of 44.8 ± 2.5% was achieved. Viscera and its hydrolysate were subjected to simulated gastrointestinal digestion (SGID) and intestinal absorption across Caco-2/TC7 cell monolayers. After the hydrolysis with Alcalase® 2.4L and the SGID of V, the species between 60.6 kDa and 13.0 kDa were decreased, causing an increase in species less than 6.51 kDa. The SGID of H did not modify the oxygen radical absorbance capacity (ORAC) or ACE inhibitory values but caused a significant decrease in the hydroxyl radical antioxidant capacity (HORAC) (30.2%). It also produced an increase in ABTS radical cation (ABTS assay) scavenging activity and ferric reducing antioxidant power (FRAP) (9.46% and 20.2%, respectively). Bioactive peptides in H were stable after SGID and they were partially able to cross Caco-2/TC7 cell monolayer, which demonstrates their possible intestinal absorption and their potential to act inside the organism.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
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dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
BIOACTIVE PROPERTIES
dc.subject
CACO-2 CELLS
dc.subject
FISH BY-PRODUCTS
dc.subject
GASTROINTESTINAL DIGESTION
dc.subject
PROTEIN HYDROLYSATES
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
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dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
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dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
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dc.title
Antioxidant and angiotensin I-converting enzyme (ACE) inhibitory peptides of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) viscera hydrolysates subjected to simulated gastrointestinal digestion and intestinal absorption
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-03-14T16:41:28Z
dc.identifier.eissn
1096-1127
dc.journal.volume
154
dc.journal.pagination
1-9
dc.journal.pais
Países Bajos
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dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Vásquez, Priscilla. Universidad de Antioquia. Facultad de Ciencias Farmaceuticas y Alimentarias. Departamento de Alimentos; Colombia
dc.description.fil
Fil: Zapata, José E.. Universidad de Antioquia. Facultad de Ciencias Farmaceuticas y Alimentarias. Departamento de Alimentos; Colombia
dc.description.fil
Fil: Chamorro, Verónica C.. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: García Fillería, Susan Fiorella. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tironi, Valeria Anahi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology
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dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643821019873?via%3Dihub
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2021.112834
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