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dc.contributor.author
Gambetta, Carolina  
dc.contributor.author
Reynoso, Agustina  
dc.contributor.author
Natera, Jose Eduardo  
dc.contributor.author
Sancho, Matias Israel  
dc.contributor.author
Montaña, Maria Paulina  
dc.contributor.author
Massad, Walter Alfredo  
dc.date.available
2022-03-30T14:22:04Z  
dc.date.issued
2021-04-15  
dc.identifier.citation
Gambetta, Carolina; Reynoso, Agustina; Natera, Jose Eduardo; Sancho, Matias Israel; Montaña, Maria Paulina; et al.; Riboflavin sensitized photodegradation of Furaneol in a β-cyclodextrin complex; Elsevier Science SA; Journal of Photochemistry and Photobiology A: Chemistry; 411; 15-4-2021; 1-40  
dc.identifier.issn
1010-6030  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/154052  
dc.description.abstract
A study on the photodegradation of the widely employed flavoring compound Furaneol (FUR), in the presence of vitamin B2 (Riboflavin, Rf) was carried out, in aqueous and microheterogeneous media. The system as a whole allows the evaluation of FUR stability, since the vitamin is an endogenous natural photosensitizer. In a visible-light-irradiated solution of Rf plus FUR, a complex mechanism of competitive reactions occurs. FUR quenches the singlet (2.7 x 109 M-1s-1) and triplet (6.0 x 108 M-1s-1) Rf electronically excited states and reacts with singlet molecular oxygen (O2(1g)) generated from the triplet excited state of the sensitizer, with a reactive rate constant of 1.97 x 107 M-1s-1. In the oxidation process, two oxygen molecules are incorporated. In the presence of β-cyclodextrin (CD), experimental and theoretical results show the formation of an inclusion 1:1 complex of FUR with the oligosaccharide. The Rf- photosensitized oxidation rates of FUR were higher in the microheterogeneous medium, probably due to the incorporation of FUR in the non-inclusion complex between Rf and CD which may produce O2(1g) near the oxidizable substrate. The overall result of this study demonstrates that visible-light exposure of formulations containing Rf and FUR may cause significant oxidation of the flavoring agent.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science SA  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
FURANEOL  
dc.subject
RIBOFLAVIN  
dc.subject
PHOTODEGRADATION  
dc.subject
β-CYCLODEXTRIN  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Riboflavin sensitized photodegradation of Furaneol in a β-cyclodextrin complex  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-07-01T17:48:33Z  
dc.journal.volume
411  
dc.journal.pagination
1-40  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Gambetta, Carolina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Reynoso, Agustina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Natera, Jose Eduardo. Universidad Nacional de Río Cuarto. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sancho, Matias Israel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Montaña, Maria Paulina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Massad, Walter Alfredo. Universidad Nacional de Río Cuarto. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Photochemistry and Photobiology A: Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1010603021000617  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jphotochem.2021.113188