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dc.contributor.author
Gambetta, Carolina
dc.contributor.author
Reynoso, Agustina
dc.contributor.author
Natera, Jose Eduardo
dc.contributor.author
Sancho, Matias Israel
dc.contributor.author
Montaña, Maria Paulina
dc.contributor.author
Massad, Walter Alfredo
dc.date.available
2022-03-30T14:22:04Z
dc.date.issued
2021-04-15
dc.identifier.citation
Gambetta, Carolina; Reynoso, Agustina; Natera, Jose Eduardo; Sancho, Matias Israel; Montaña, Maria Paulina; et al.; Riboflavin sensitized photodegradation of Furaneol in a β-cyclodextrin complex; Elsevier Science SA; Journal of Photochemistry and Photobiology A: Chemistry; 411; 15-4-2021; 1-40
dc.identifier.issn
1010-6030
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/154052
dc.description.abstract
A study on the photodegradation of the widely employed flavoring compound Furaneol (FUR), in the presence of vitamin B2 (Riboflavin, Rf) was carried out, in aqueous and microheterogeneous media. The system as a whole allows the evaluation of FUR stability, since the vitamin is an endogenous natural photosensitizer. In a visible-light-irradiated solution of Rf plus FUR, a complex mechanism of competitive reactions occurs. FUR quenches the singlet (2.7 x 109 M-1s-1) and triplet (6.0 x 108 M-1s-1) Rf electronically excited states and reacts with singlet molecular oxygen (O2(1g)) generated from the triplet excited state of the sensitizer, with a reactive rate constant of 1.97 x 107 M-1s-1. In the oxidation process, two oxygen molecules are incorporated. In the presence of β-cyclodextrin (CD), experimental and theoretical results show the formation of an inclusion 1:1 complex of FUR with the oligosaccharide. The Rf- photosensitized oxidation rates of FUR were higher in the microheterogeneous medium, probably due to the incorporation of FUR in the non-inclusion complex between Rf and CD which may produce O2(1g) near the oxidizable substrate. The overall result of this study demonstrates that visible-light exposure of formulations containing Rf and FUR may cause significant oxidation of the flavoring agent.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science SA
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
FURANEOL
dc.subject
RIBOFLAVIN
dc.subject
PHOTODEGRADATION
dc.subject
β-CYCLODEXTRIN
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Riboflavin sensitized photodegradation of Furaneol in a β-cyclodextrin complex
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-07-01T17:48:33Z
dc.journal.volume
411
dc.journal.pagination
1-40
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Gambetta, Carolina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina
dc.description.fil
Fil: Reynoso, Agustina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud; Argentina
dc.description.fil
Fil: Natera, Jose Eduardo. Universidad Nacional de Río Cuarto. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sancho, Matias Israel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis; Argentina
dc.description.fil
Fil: Montaña, Maria Paulina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina
dc.description.fil
Fil: Massad, Walter Alfredo. Universidad Nacional de Río Cuarto. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto para el Desarrollo Agroindustrial y de la Salud; Argentina
dc.journal.title
Journal of Photochemistry and Photobiology A: Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1010603021000617
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jphotochem.2021.113188
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