Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Leiva Diaz, Evangelina  
dc.contributor.author
Giannuzzi, Leda  
dc.contributor.author
Giner, Sergio Adrian  
dc.date.available
2022-03-28T16:55:22Z  
dc.date.issued
2007-12  
dc.identifier.citation
Leiva Diaz, Evangelina; Giannuzzi, Leda; Giner, Sergio Adrian; Apple Pectic Gel Produced by Dehydration; Springer; Food and Bioprocess Technology; 2; 2; 12-2007; 194-207  
dc.identifier.issn
1935-5130  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/153952  
dc.description.abstract
A novel, flexible-sheet like food, formed by the high methoxyl acid sugar gelation, was investigated to characterize drying-related properties. Product volume was reduced by 68% over the process, and the shrinkage was successfully modelled by assuming the volume reduction equal to the volume of water evaporated. The sorption isotherm was determined, and a new expression for the moisture content W as a function of water activity aw of the type W = C1*exp (C2*W^C3) was the most accurate for this J-shaped isohterm. The drying kinetics was studied at 50, 60 and 80ºC in a tray dryer. No constant drying rate period was found, and the drying curve was divided in high- and low-moisture zones. For high moistures, an internal-external control diffusive model coupling mass and heat transfer was applied, to obtain a mass transfer Biot number of 2.1. In the low moisture zone, a diffusive isothermal drying model for strict internal control was utilized. Diffusivities were about 10 ^(-9) m2/s at high moistures and were ten times lower at low moistures, although the activation energies were comparable (15,259 and 16,800 J/mol, respectively). The drying time at 60ºC was 6,67 h. The product scored four points out of five in a sensory evaluation of general acceptability.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Dehydration.  
dc.subject
Apple pectic gel  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Apple Pectic Gel Produced by Dehydration  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-03-14T16:42:09Z  
dc.identifier.eissn
1935-5149  
dc.journal.volume
2  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
194-207  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlin  
dc.description.fil
Fil: Leiva Diaz, Evangelina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Giannuzzi, Leda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Giner, Sergio Adrian. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina  
dc.journal.title
Food and Bioprocess Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s11947-007-0035-9  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11947-007-0035-9