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dc.contributor.author
Lambri, Melania Lucila
dc.contributor.author
Lambri, Osvaldo Agustin F.
dc.contributor.author
Bonifacich, Federico Guillermo
dc.contributor.author
Zelada, Griselda Irene
dc.contributor.author
Rocchietti, Ana Maria
dc.date.available
2022-03-17T20:09:23Z
dc.date.issued
2021-04
dc.identifier.citation
Lambri, Melania Lucila; Lambri, Osvaldo Agustin F.; Bonifacich, Federico Guillermo; Zelada, Griselda Irene; Rocchietti, Ana Maria; Determining the temperatures to which the bone was heated in archaeological contexts. Distinguishing between boiled and grilled bones; Elsevier; Journal of Archaeological Science: Reports; 37; 4-2021; 1-13
dc.identifier.issn
2352-409X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/153534
dc.description.abstract
A study carried out in fresh cow (Bos taurus) cortical-femur bones which allows determining the maximum annealing temperature to which a bone was subjected is shown. It is focused on temperatures near the ones used in culinary activities. Mechanical spectroscopy, optical microscopy, differential thermal analysis and thermogravimetry studies are used in the present work. The study takes into account the behaviour of the thermal denaturation processes from the remnant collagen as a function of temperature. The survey of the relaxation process related to the triple helix to random coil transition from the residual collagen which occurs at 510 K/ 237 ◦C, is proposed as a potentially useful tool for determining that the bone was not previously heated above this temperature. In addition, by using mechanical spectroscopy a procedure for discriminating between grilledand boiled-bones is shown. Likewise, a reference chart of the thermodynamic states of denaturation of collagen in the bone as a function both of temperature and cooking mode is reported. The relationships between the denaturation stages and the responses from mechanical spectroscopy and differential thermal analysis are also shown.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
COOKING TEMPERATURES
dc.subject
DIFFERENTIAL THERMAL ANALYSIS
dc.subject
MECHANICAL SPECTROSCOPY
dc.subject
THERMO-ALTERED BONES
dc.subject
THERMOGRAVIMETRY
dc.subject.classification
Arqueología
dc.subject.classification
Historia y Arqueología
dc.subject.classification
HUMANIDADES
dc.title
Determining the temperatures to which the bone was heated in archaeological contexts. Distinguishing between boiled and grilled bones
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-03-09T18:02:56Z
dc.identifier.eissn
2352-4103
dc.journal.volume
37
dc.journal.pagination
1-13
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.description.fil
Fil: Lambri, Melania Lucila. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Exactas Ingeniería y Agrimensura. Escuela de Ingeniería Eléctrica. Laboratorio de Extensión e Investigación en Materiales; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Humanidades y Artes. Escuela de Antropología. Centro de Estudios de Arqueología Historica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lambri, Osvaldo Agustin F.. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Exactas Ingeniería y Agrimensura. Escuela de Ingeniería Eléctrica. Laboratorio de Extensión e Investigación en Materiales; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Humanidades y Artes. Escuela de Antropología. Centro de Estudios de Arqueología Historica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bonifacich, Federico Guillermo. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Exactas Ingeniería y Agrimensura. Escuela de Ingeniería Eléctrica. Laboratorio de Extensión e Investigación en Materiales; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Humanidades y Artes. Escuela de Antropología. Centro de Estudios de Arqueología Historica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zelada, Griselda Irene. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Exactas Ingeniería y Agrimensura. Escuela de Ingeniería Eléctrica. Laboratorio de Extensión e Investigación en Materiales; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Humanidades y Artes. Escuela de Antropología. Centro de Estudios de Arqueología Historica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rocchietti, Ana Maria. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Humanidades y Artes. Escuela de Antropología. Centro de Estudios de Arqueología Historica; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Humanas; Argentina
dc.journal.title
Journal of Archaeological Science: Reports
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2352409X21001668
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.jasrep.2021.102954
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