Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Munekata, Paulo E. S.
dc.contributor.author
Pateiro, Mirian
dc.contributor.author
Domínguez, Rubén
dc.contributor.author
Pollonio, Marise A. R.
dc.contributor.author
Sepúlveda, Néstor
dc.contributor.author
Andres, Silvina Cecilia
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Reyes, Jorge
dc.contributor.author
Santos, Eva María
dc.contributor.author
Lorenzo, José M.
dc.date.available
2022-03-17T01:53:02Z
dc.date.issued
2021-09
dc.identifier.citation
Munekata, Paulo E. S.; Pateiro, Mirian; Domínguez, Rubén; Pollonio, Marise A. R.; Sepúlveda, Néstor; et al.; Beta vulgaris as a natural nitrate source for meat products: A review; Multidisciplinary Digital Publishing Institute; Foods; 10; 9; 9-2021; 1-13
dc.identifier.issn
2304-8158
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/153471
dc.description.abstract
Curing meat products is an ancient strategy to preserve muscle foods for long periods. Nowadays, cured meat products are widely produced using nitrate and nitrite salts. However, the growing of the clean-label movement has been pushing to replace synthetic nitrate/nitrite salts (indicated as E-numbers in food labels) with natural ingredients in the formulation of processed foods. Although no ideal synthetic nitrate/nitrite replacements have yet been found, it is known that certain vegetables contain relevant amounts of nitrate. Beta vulgaris varieties (Swiss chard/chard, beetroot, and spinach beet, for instance) are widely produced for human consumption and have relevant amounts of nitrate that could be explored as a natural ingredient in cured meat product processing. Thus, this paper provides an overview of the main nitrate sources among Beta vulgaris varieties and the strategic use of their liquid and powder extracts in the production of cured meat products.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Multidisciplinary Digital Publishing Institute
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
BEETROOT
dc.subject
CHARD
dc.subject
CURED MEAT PRODUCTS
dc.subject
NITRITE
dc.subject
SPINACH BEET
dc.subject
STARTER CULTURE
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.title
Beta vulgaris as a natural nitrate source for meat products: A review
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-03-14T16:41:39Z
dc.journal.volume
10
dc.journal.number
9
dc.journal.pagination
1-13
dc.journal.pais
Suiza
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.description.fil
Fil: Munekata, Paulo E. S.. Centro Tecnológico de la Carne de Galicia; España
dc.description.fil
Fil: Pateiro, Mirian. Centro Tecnológico de la Carne de Galicia; España
dc.description.fil
Fil: Domínguez, Rubén. Centro Tecnológico de la Carne de Galicia; España
dc.description.fil
Fil: Pollonio, Marise A. R.. Universidade Estadual de Campinas; Brasil
dc.description.fil
Fil: Sepúlveda, Néstor. Universidad de La Frontera; Chile
dc.description.fil
Fil: Andres, Silvina Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Reyes, Jorge. Universidad Tecnica Particular de Loja; Ecuador
dc.description.fil
Fil: Santos, Eva María. Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo; México
dc.description.fil
Fil: Lorenzo, José M.. Universidad de Vigo; España. Centro Tecnológico de la Carne de Galicia; España
dc.journal.title
Foods
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/foods10092094
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2304-8158/10/9/2094
Archivos asociados