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dc.contributor.author
García Fillería, Susan Fiorella
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dc.contributor.author
Nardo, Agustina Estefania
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dc.contributor.author
Paulino, Margot
dc.contributor.author
Tironi, Valeria Anahi
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dc.date.available
2022-03-17T01:24:38Z
dc.date.issued
2021-12
dc.identifier.citation
García Fillería, Susan Fiorella; Nardo, Agustina Estefania; Paulino, Margot; Tironi, Valeria Anahi; Peptides derived from the gastrointestinal digestion of amaranth 11S globulin: Structure and antioxidant functionality; Elsevier; Food Chemistry: Molecular Sciences; 3; 100053; 12-2021; 1-10
dc.identifier.issn
2666-5662
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/153470
dc.description.abstract
The relationship between structural and physicochemical properties and antioxidant activity of peptides from amaranth 11S-globulin was studied. Peptides AWEEREQGSR, TEVWDSNEQ, IYIEQGNGITGM and YLAGKPQQEH had the greatest in vitro activity (ORAC, HORAC). GDRFQDQHQ, HVIKPPSRA and KFNRPETT were the most active ones against Cu+2 /H2O2-induced-LDL oxidation. In a cellular system (H2O2-induced-Caco2-TC7), TEVWDSNEQ, IYIEQGNGITGM, GDRFQDQHQ, LAGKPQQEHSGEHQ and KFNRPETT were the most effective in decreasing ROS, while the effects on SOD, GPx, and GSH were variable. To understand the structure–antioxidant activity relationships, the content of aromatic and acidic amino acids, the degree of hydrophobicity and the charge distribution on the accessible surface of peptides structures obtained by molecular dynamics were analysed. The low correlation between in vitro, ex vivo and cellular activities could be explained by the influence of physicochemical and structural properties on the interaction with complex systems (LDL/cells), peptide modifications and/or mechanisms other than direct ROS inhibition in the cells.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
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dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
AMARANTH PEPTIDES
dc.subject
ANTIOXIDANT ACTIVITY
dc.subject
PHYSICO-CHEMICAL PROPERTIES
dc.subject
STRUCTURES
dc.subject
GASTROINTESTINAL DIGESTION
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
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dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
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dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
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dc.title
Peptides derived from the gastrointestinal digestion of amaranth 11S globulin: Structure and antioxidant functionality
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-03-14T16:41:26Z
dc.journal.volume
3
dc.journal.number
100053
dc.journal.pagination
1-10
dc.journal.pais
Bélgica
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dc.journal.ciudad
Bruselas
dc.description.fil
Fil: García Fillería, Susan Fiorella. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Nardo, Agustina Estefania. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Paulino, Margot. Universidad de la República; Uruguay
dc.description.fil
Fil: Tironi, Valeria Anahi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad de la República; Uruguay
dc.journal.title
Food Chemistry: Molecular Sciences
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666566221000447?via%3Dihub
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fochms.2021.100053
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