Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
García Fillería, Susan Fiorella  
dc.contributor.author
Nardo, Agustina Estefania  
dc.contributor.author
Paulino, Margot  
dc.contributor.author
Tironi, Valeria Anahi  
dc.date.available
2022-03-17T01:24:38Z  
dc.date.issued
2021-12  
dc.identifier.citation
García Fillería, Susan Fiorella; Nardo, Agustina Estefania; Paulino, Margot; Tironi, Valeria Anahi; Peptides derived from the gastrointestinal digestion of amaranth 11S globulin: Structure and antioxidant functionality; Elsevier; Food Chemistry: Molecular Sciences; 3; 100053; 12-2021; 1-10  
dc.identifier.issn
2666-5662  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/153470  
dc.description.abstract
The relationship between structural and physicochemical properties and antioxidant activity of peptides from amaranth 11S-globulin was studied. Peptides AWEEREQGSR, TEVWDSNEQ, IYIEQGNGITGM and YLAGKPQQEH had the greatest in vitro activity (ORAC, HORAC). GDRFQDQHQ, HVIKPPSRA and KFNRPETT were the most active ones against Cu+2 /H2O2-induced-LDL oxidation. In a cellular system (H2O2-induced-Caco2-TC7), TEVWDSNEQ, IYIEQGNGITGM, GDRFQDQHQ, LAGKPQQEHSGEHQ and KFNRPETT were the most effective in decreasing ROS, while the effects on SOD, GPx, and GSH were variable. To understand the structure–antioxidant activity relationships, the content of aromatic and acidic amino acids, the degree of hydrophobicity and the charge distribution on the accessible surface of peptides structures obtained by molecular dynamics were analysed. The low correlation between in vitro, ex vivo and cellular activities could be explained by the influence of physicochemical and structural properties on the interaction with complex systems (LDL/cells), peptide modifications and/or mechanisms other than direct ROS inhibition in the cells.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
AMARANTH PEPTIDES  
dc.subject
ANTIOXIDANT ACTIVITY  
dc.subject
PHYSICO-CHEMICAL PROPERTIES  
dc.subject
STRUCTURES  
dc.subject
GASTROINTESTINAL DIGESTION  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Peptides derived from the gastrointestinal digestion of amaranth 11S globulin: Structure and antioxidant functionality  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-03-14T16:41:26Z  
dc.journal.volume
3  
dc.journal.number
100053  
dc.journal.pagination
1-10  
dc.journal.pais
Bélgica  
dc.journal.ciudad
Bruselas  
dc.description.fil
Fil: García Fillería, Susan Fiorella. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nardo, Agustina Estefania. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Paulino, Margot. Universidad de la República; Uruguay  
dc.description.fil
Fil: Tironi, Valeria Anahi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad de la República; Uruguay  
dc.journal.title
Food Chemistry: Molecular Sciences  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666566221000447?via%3Dihub  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fochms.2021.100053