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dc.contributor.author
Lombardi, Julia  
dc.contributor.author
Ciocia, Felicia  
dc.contributor.author
Uniacke Lowe, Thérèse  
dc.contributor.author
Boeris, Valeria  
dc.contributor.author
Risso, Patricia Hilda  
dc.contributor.author
McSweeney, Paul L. H.  
dc.date.available
2022-03-03T02:54:39Z  
dc.date.issued
2019-07  
dc.identifier.citation
Lombardi, Julia; Ciocia, Felicia; Uniacke Lowe, Thérèse; Boeris, Valeria; Risso, Patricia Hilda; et al.; Application of an enzymatic extract from Aspergillus niger as coagulant for cheddar cheese manufacture; Instituto de Tecnologia do Paraná; Brazilian Archives of Biology and Technology; 62; 7-2019; 1-13  
dc.identifier.issn
1516-8913  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/152793  
dc.description.abstract
Q2 según Scopus a la fecha de publicaciónThe coagulation of milk by a serin protease from Aspergillus niger NRRL3 was studied by rheology. Cheddar-type cheese was manufactured using 3.5% (v/v) of fungal enzymatic extract and fermentation-produced chymosin was used as control coagulant. Full composition and ripening of both kinds of Cheddar cheese were studied. Differences in the proteolysis of caseins, not only during cheese manufacture but also during ripening, affected cheese composition, texture and peptide profile. Microbial development during ripening was not affected by the coagulant used.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Instituto de Tecnologia do Paraná  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
MICROBIAL COAGULANT  
dc.subject
CHEESE  
dc.subject
BIOCHEMISTRY DURING RIPENING  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Application of an enzymatic extract from Aspergillus niger as coagulant for cheddar cheese manufacture  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-11-25T17:46:48Z  
dc.identifier.eissn
1678-4324  
dc.journal.volume
62  
dc.journal.pagination
1-13  
dc.journal.pais
Brasil  
dc.journal.ciudad
Curitiba  
dc.description.fil
Fil: Lombardi, Julia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química y Física. Área Fisicoquímica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ciocia, Felicia. University College Cork; Irlanda  
dc.description.fil
Fil: Uniacke Lowe, Thérèse. University College Cork; Irlanda  
dc.description.fil
Fil: Boeris, Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química y Física. Área Fisicoquímica; Argentina. Pontificia Universidad Católica Argentina "Santa María de los Buenos Aires". Facultad de Química e Ingeniería-Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Risso, Patricia Hilda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química y Física. Área Fisicoquímica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: McSweeney, Paul L. H.. University College Cork; Irlanda  
dc.journal.title
Brazilian Archives of Biology and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132019000100509&lng=en&nrm=iso  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1590/1678-4324-2019180128