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dc.contributor.author
Fabani, Maria Paula  
dc.contributor.author
Capossio, Juan Pablo  
dc.contributor.author
Román Barón, María Celia  
dc.contributor.author
Zhu, Wenlei  
dc.contributor.author
Rodriguez, Rosa Ana  
dc.contributor.author
Mazza, German Delfor  
dc.date.available
2022-02-23T12:47:26Z  
dc.date.issued
2021-03  
dc.identifier.citation
Fabani, Maria Paula; Capossio, Juan Pablo; Román Barón, María Celia; Zhu, Wenlei; Rodriguez, Rosa Ana; et al.; Producing non-traditional flour from watermelon rind pomace: Artificial neural network (ANN) modeling of the drying process; Academic Press Ltd - Elsevier Science Ltd; Journal of Environmental Management; 281; 3-2021; 1-14  
dc.identifier.issn
0301-4797  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/152586  
dc.description.abstract
An artificial neural network (ANN) model was developed to simulate the convective drying process of watermelon rind pomace used in the fabrication of non-traditional flour. Also, the drying curves obtained experimentally were fitted with eleven different empirical models to compare both modeling approaches. Lastly, to reduce the required fossil fuel in the convective drying process, two types of solar air heaters (SAH) were presented and experimentally evaluated. The optimization of the ANN by a genetic algorithm (GA) resulted in an optimal number of neurons of nine (9) for the first hidden layer and ten (10) for the second hidden layer. Also, the ANN performed better than the best fitted empirical model. Simulations with the trained ANN showed very promising generalization capabilities. The type II SAH showed the best performance and the highest air temperature it reached was 45 °C. The specific energy consumption (SEC) needed to dry the watermelon rind at this temperature and the CO2 emissions were 609 kWh.kg−1 and 318 kg CO2.kWh−1, respectively. Using the type II SAH, this energy amount would be saved without CO2 emissions. To reach higher drying temperatures the combination of the SAH and the electrical convective dryer is possible.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Academic Press Ltd - Elsevier Science Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
DRYING KINETICS  
dc.subject
GENETIC ALGORITHM  
dc.subject
MODELING  
dc.subject
NON-TRADITIONAL FLOUR  
dc.subject
SOLAR AND CONVECTIVE DRYING  
dc.subject
WATERMELON RIND  
dc.subject.classification
Ingeniería de Procesos Químicos  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Producing non-traditional flour from watermelon rind pomace: Artificial neural network (ANN) modeling of the drying process  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-02-22T17:06:37Z  
dc.journal.volume
281  
dc.journal.pagination
1-14  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Fabani, Maria Paula. Universidad Nacional de San Juan; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Juan; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Capossio, Juan Pablo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Román Barón, María Celia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zhu, Wenlei. Beijing University Of Chemical Technology; China  
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Rosa Ana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mazza, German Delfor. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Environmental Management  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0301479720318405  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jenvman.2020.111915