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dc.contributor.author
Ixtaina, Vanesa Yanet  
dc.contributor.author
Nolasco, Susana Maria  
dc.contributor.author
Tomás, Mabel Cristina  
dc.date.available
2022-02-21T13:03:28Z  
dc.date.issued
2008-11  
dc.identifier.citation
Ixtaina, Vanesa Yanet; Nolasco, Susana Maria; Tomás, Mabel Cristina; Physical properties of chia (Salvia hispanica L.) seeds; Elsevier Science; Industrial Crops and Products; 28; 3; 11-2008; 286-293  
dc.identifier.issn
0926-6690  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/152366  
dc.description.abstract
Physical properties of Salvia hispanica L. seeds were investigated and their application was also discussed. Physical properties were assessed for white and dark seed separately, except for the angle of repose and static coefficient of friction, which were determined for the seed mixture. The mean moisture content was 7.0% (dry basis). The average for the three characteristic dimensions, length, width and thickness was 2.11, 1.32 and 0.81 mm for dark seeds and 2.15, 1.40 and 0.83 mm for white seeds, respectively. The bulk density, true density and the porosity were between 0.667 and 0.722 g cm-3, 0.931 and 1.075 g cm-3, and 22.9 and 35.9%, respectively. The equivalent diameter ranged from 1.32 to 1.39 mm. The volume of single grain and sphericity ranged between 1.19 and 1.42 mm3, and 62.2 and 66.0%, respectively. The geometric mean diameter ranged between 1.31 and 1.36 mm for dark and white chia seeds, respectively. This parameter could be used for the theoretical determination of seed volume and sphericity. One thousand seed mass averaged 1.323 g for dark seeds, and 1.301 g for white seed. The angle of repose varied between 16° and 18° whereas the value of static coefficient of friction was 0.28 on galvanized sheet and 0.31 on mild steel sheet.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANGLE OF REPOSE  
dc.subject
CHIA SEED  
dc.subject
COEFFICIENT OF FRICTION  
dc.subject
PHYSICAL DIMENSIONS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Physical properties of chia (Salvia hispanica L.) seeds  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-12-03T19:59:00Z  
dc.journal.volume
28  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
286-293  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Grupo Tecnologías de Semillas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nolasco, Susana Maria. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Grupo Tecnologías de Semillas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Industrial Crops and Products  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2008.03.009  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0926669008000654