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dc.contributor.author
Costa, M.lorenza
dc.contributor.author
Civello, Pedro Marcos
dc.contributor.author
Chaves, Alicia Raquel
dc.contributor.author
Martinez, Gustavo Adolfo
dc.date.available
2022-02-17T20:06:36Z
dc.date.issued
2006-05
dc.identifier.citation
Costa, M.lorenza; Civello, Pedro Marcos; Chaves, Alicia Raquel; Martinez, Gustavo Adolfo; Hot air treatment decreases chlorophyll catabolism during postharvest senescence of broccoli (Brassica oleracea L. var. italica) heads; John Wiley & Sons Ltd; Journal of the Science of Food and Agriculture; 86; 7; 5-2006; 1125-1131
dc.identifier.issn
0022-5142
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/152218
dc.description.abstract
A hot air treatment was applied to broccoli (Brassica oleracea L. var. italica) florets and its effect on chlorophyll catabolism during postharvest senescence was analyzed. Florets were treated at 48°C for 3 h and then placed in darkness at 20°C. During storage, the yellowing of florets occurred simultaneously with a decrease in chlorophylls and an increase in pheophytins. Heat treatment delayed the appearance of yellowing by 2-3 days and a similar extension of shelf-life could be inferred. Also, the treatment delayed the onset of chlorophyll catabolism and slowed both the rate of chlorophyll a degradation and pheophytin accumulation. No effect on chlorophyll b degradation was found. Chlorophyllase and Mg-dechelatase activities increased from the first day of storage in untreated florets, whereas peroxidase-linked chlorophyll bleaching activity increased from day 3. In heat-treated florets, chlorophyllase activity did not increase until day 2 and then increased at lower rate than in controls. Mg-dechelatase and peroxidase-linked chlorophyll bleaching activities were similar in treated and control florets during the first 2 days of storage, but thereafter the activity of both enzymes was lower in heat-treated samples. In conclusion, a treatment at 48°C for 3 h delayed chlorophyll a catabolism in broccoli during postharvest senescence and decreased the activities of chlorophyllase, Mg-dechelatase and peroxidase, three of the enzymes probably involved in chlorophyll degradation in plants. © 2006 Society of Chemical Industry.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
John Wiley & Sons Ltd
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BROCCOLI
dc.subject
CHLOROPHYLL DEGRADATION
dc.subject
HEAT TREATMENT
dc.subject
POSTHARVEST
dc.subject
SENESCENCE
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Hot air treatment decreases chlorophyll catabolism during postharvest senescence of broccoli (Brassica oleracea L. var. italica) heads
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-09-25T16:53:39Z
dc.journal.volume
86
dc.journal.number
7
dc.journal.pagination
1125-1131
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Costa, M.lorenza. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Civello, Pedro Marcos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús). Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús); Argentina
dc.description.fil
Fil: Chaves, Alicia Raquel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martinez, Gustavo Adolfo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús). Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús); Argentina
dc.journal.title
Journal of the Science of Food and Agriculture
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.2477
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.2477
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