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dc.contributor.author
Poloni, Valeria Lorena  
dc.contributor.author
Magnoli, Alejandra Paola  
dc.contributor.author
Fochesato, Analía Silvia  
dc.contributor.author
Poloni, Luis Alberto  
dc.contributor.author
Cristofolini, Andrea Lorena  
dc.contributor.author
Merkis, Cecilia Inés  
dc.contributor.author
Schifferli Riquelme, Carlos Antonio  
dc.contributor.author
Schifferli Maldonado, Fabian Andres  
dc.contributor.author
Montenegro, Mariana Angélica  
dc.contributor.author
Cavaglieri, Lilia Reneé  
dc.date.available
2022-02-17T19:07:27Z  
dc.date.issued
2021-05  
dc.identifier.citation
Poloni, Valeria Lorena; Magnoli, Alejandra Paola; Fochesato, Analía Silvia; Poloni, Luis Alberto; Cristofolini, Andrea Lorena; et al.; Probiotic gut-borne Saccharomyces cerevisiae reduces liver toxicity caused by aflatoxins in weanling piglets; Wageningen Academic; World Mycotoxin Journal; 14; 3; 5-2021; 379-388  
dc.identifier.issn
1875-0796  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/152217  
dc.description.abstract
The present study was conducted to investigate the aflatoxin B1 (AFB1) liver toxicity and gut histomorphometry after gut borne-Saccharomyces cerevisiae supplementation to AFB1-contaminated piglet diets. Thirty-two male mixed-breed piglets (weaned at 21 days old) were housed in individual pens and allowed to acclimate for 7 days. Animals were randomly assigned to four treatments of 22 days: T1 - low AFB1 levels diet (L, 31.6 μg/kg); T2 - L + S. cerevisiae 1 g/kg; T3 - high AFs levels diet (H, 495 μg/kg); T4 - H + S. cerevisiae 1 g/kg. The addition of probiotic yeast was able to reduce 72% of residual AFB1 present in the liver. The liver histopathology of piglets fed AFB1 showed a typical macroscopic and microscopic pattern of subclinical aflatoxicosis that was prevented by the yeast. Also, the addition of the yeast was able to decrease the alanine-aminotransferase (25.5±0.71 U) and aspartate-aminotransferase (26.5±6.10 U) even showing values lower than the control ones. The apparent absorption area showed the greater surface when the probiotic was present alone compared to the control (T1), whereas when present together with the toxin demonstrated a modulatory effect. The addition of probiotic gut-borne S. cerevisiae in the pig diets was effective in counteracting the toxic effects of harmful AFB1 in livers besides a tendency to improve the histomorphometric parameters and modulating the toxic effect of AFB1 on intestine. These results are promising for the production of feed additives that will be used in animal feed, since the probiotic action and the decontamination of mycotoxins in the same product are complemented.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wageningen Academic  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
AFLATOXIN B1  
dc.subject
HISTOMORPHOMETRY  
dc.subject
HISTOPATHOLOGY  
dc.subject
SACCHAROMYCES CEREVISIAE  
dc.subject
WEANLING PIGLETS  
dc.subject.classification
Micología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Probiotic gut-borne Saccharomyces cerevisiae reduces liver toxicity caused by aflatoxins in weanling piglets  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-02-09T14:19:12Z  
dc.identifier.eissn
1875-0710  
dc.journal.volume
14  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
379-388  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.description.fil
Fil: Poloni, Valeria Lorena. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Magnoli, Alejandra Paola. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Agronomía y Veterinaria. Departamento de Producción Animal; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fochesato, Analía Silvia. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Poloni, Luis Alberto. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Biología Molecular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cristofolini, Andrea Lorena. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Agronomía y Veterinaria. Departamento de Patología Animal. Área de Microscopia Electrónica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Merkis, Cecilia Inés. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Agronomía y Veterinaria. Departamento de Patología Animal. Área de Microscopia Electrónica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Schifferli Riquelme, Carlos Antonio. Universidad San Sebastián; Chile  
dc.description.fil
Fil: Schifferli Maldonado, Fabian Andres. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Montenegro, Mariana Angélica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cavaglieri, Lilia Reneé. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.journal.title
World Mycotoxin Journal  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.wageningenacademic.com/doi/10.3920/WMJ2020.2629  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3920/WMJ2020.2629