Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Costa, M.lorenza  
dc.contributor.author
Vicente, Ariel Roberto  
dc.contributor.author
Civello, Pedro Marcos  
dc.contributor.author
Chaves, Alicia Raquel  
dc.contributor.author
Martinez, Gustavo Adolfo  
dc.date.available
2022-02-14T21:19:51Z  
dc.date.issued
2006-02  
dc.identifier.citation
Costa, M.lorenza; Vicente, Ariel Roberto; Civello, Pedro Marcos; Chaves, Alicia Raquel; Martinez, Gustavo Adolfo; UV-C treatment delays postharvest senescence in broccoli florets; Elsevier Science; Postharvest Biology and Technology; 39; 2; 2-2006; 204-210  
dc.identifier.issn
0925-5214  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/151988  
dc.description.abstract
Central broccoli heads (cv. de Cicco) were harvested and treated with UV-C light (4, 7, 10, or 14 kJ m-2). All treatments delayed yellowing and chlorophyll degradation at 20°C but the irradiation dose of 10 kJ m -2 allowed retaining the highest chlorophyll content yet had lower amounts of pheophytins than every treatment other than 7 kJ m-2. This dose was selected to analyze the effect of UV-C on postharvest broccoli senescence at 20°C. The UV-C treatment delayed yellowing, chlorophyll a and b degradation, and also the increase in pheophytins during storage. The activity of chlorophyll peroxidase and chlorophyllase was lower in UV-C treated broccoli. Instead, Mg-dechelatase activity increased immediately after the treatment, but after 4 and 6 d this activity was lower in UV-C treated florets than in controls. Treated broccoli also displayed lower respiration rate, total phenols and flavonoids, along with higher antioxidant capacity. The results suggest that UV-C treatments could be a useful non-chemical method to delay chlorophyll degradation, reduce tissue damage and disruption, and maintain antioxidant capacity in broccoli. © 2005 Elsevier B.V. All rights reserved.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BROCCOLI  
dc.subject
CHLOROPHYLL DEGRADATION  
dc.subject
CHLOROPHYLLASE  
dc.subject
MG-DECHELATASE  
dc.subject
PEROXIDASE  
dc.subject
UV-C  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
UV-C treatment delays postharvest senescence in broccoli florets  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-07-20T20:17:11Z  
dc.journal.volume
39  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
204-210  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Costa, M.lorenza. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vicente, Ariel Roberto. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Civello, Pedro Marcos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús). Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús); Argentina  
dc.description.fil
Fil: Chaves, Alicia Raquel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martinez, Gustavo Adolfo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús). Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús); Argentina  
dc.journal.title
Postharvest Biology and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.postharvbio.2005.10.012  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0925521405002243?via%3Dihub