Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Costa, M.lorenza
dc.contributor.author
Vicente, Ariel Roberto
dc.contributor.author
Civello, Pedro Marcos
dc.contributor.author
Chaves, Alicia Raquel
dc.contributor.author
Martinez, Gustavo Adolfo
dc.date.available
2022-02-14T21:19:51Z
dc.date.issued
2006-02
dc.identifier.citation
Costa, M.lorenza; Vicente, Ariel Roberto; Civello, Pedro Marcos; Chaves, Alicia Raquel; Martinez, Gustavo Adolfo; UV-C treatment delays postharvest senescence in broccoli florets; Elsevier Science; Postharvest Biology and Technology; 39; 2; 2-2006; 204-210
dc.identifier.issn
0925-5214
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/151988
dc.description.abstract
Central broccoli heads (cv. de Cicco) were harvested and treated with UV-C light (4, 7, 10, or 14 kJ m-2). All treatments delayed yellowing and chlorophyll degradation at 20°C but the irradiation dose of 10 kJ m -2 allowed retaining the highest chlorophyll content yet had lower amounts of pheophytins than every treatment other than 7 kJ m-2. This dose was selected to analyze the effect of UV-C on postharvest broccoli senescence at 20°C. The UV-C treatment delayed yellowing, chlorophyll a and b degradation, and also the increase in pheophytins during storage. The activity of chlorophyll peroxidase and chlorophyllase was lower in UV-C treated broccoli. Instead, Mg-dechelatase activity increased immediately after the treatment, but after 4 and 6 d this activity was lower in UV-C treated florets than in controls. Treated broccoli also displayed lower respiration rate, total phenols and flavonoids, along with higher antioxidant capacity. The results suggest that UV-C treatments could be a useful non-chemical method to delay chlorophyll degradation, reduce tissue damage and disruption, and maintain antioxidant capacity in broccoli. © 2005 Elsevier B.V. All rights reserved.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BROCCOLI
dc.subject
CHLOROPHYLL DEGRADATION
dc.subject
CHLOROPHYLLASE
dc.subject
MG-DECHELATASE
dc.subject
PEROXIDASE
dc.subject
UV-C
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
UV-C treatment delays postharvest senescence in broccoli florets
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-07-20T20:17:11Z
dc.journal.volume
39
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
204-210
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Costa, M.lorenza. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vicente, Ariel Roberto. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Civello, Pedro Marcos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús). Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús); Argentina
dc.description.fil
Fil: Chaves, Alicia Raquel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martinez, Gustavo Adolfo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús). Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús); Argentina
dc.journal.title
Postharvest Biology and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.postharvbio.2005.10.012
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0925521405002243?via%3Dihub
Archivos asociados