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dc.contributor.author
Scilingo, Adriana Alicia
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina
dc.date.available
2022-02-14T14:02:47Z
dc.date.issued
2004-01
dc.identifier.citation
Scilingo, Adriana Alicia; Añon, Maria Cristina; Characterization of soybean protein isolates: The effect of calcium presence; Springer; Journal of the American Oil Chemists Society; 81; 1; 1-2004; 63-69
dc.identifier.issn
0003-021X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/151925
dc.description.abstract
Results of a study of the effect of calcium addition on polypeptide composition, hydrophobicity, sulfhydryl content, thermal stability, enthalpy of denaturation, and water solubility of soybean protein isolates suggest that the addition of small amounts of calcium (1.23-5.0 mg/g protein) induced the formation of α,ά soluble aggregates, whereas large amounts (5.0-9.73 mg/g protein) induced the selective insolubilization of the glycinin fraction. The addition of this ion also produced thermal stabilization of the soybean proteins, mainly the glycinin fraction, and increased the enthalpy of denaturation. A decrease in the surface hydrophobicity of proteins with increasing calcium content was also observed. The results obtained suggested the existence of specific calcium-soy protein interactions, especially with the glycinin fraction.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CALCIUM ADDITION
dc.subject
SOLUBILITY
dc.subject
SOYBEAN PROTEIN ISOLATES
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Characterization of soybean protein isolates: The effect of calcium presence
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-12-03T19:57:30Z
dc.identifier.eissn
1558-9331
dc.journal.volume
81
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
63-69
dc.journal.pais
Alemania
dc.journal.ciudad
Berlín
dc.description.fil
Fil: Scilingo, Adriana Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of the American Oil Chemists Society
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://aocs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1007/s11746-004-0858-y
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11746-004-0858-y
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s11746-004-0858-y
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