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dc.contributor.author
Bernardino Nicanor, Aurea  
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina  
dc.contributor.author
Scilingo, Adriana Alicia  
dc.contributor.author
Dávila Ortíz, Gloria  
dc.date.available
2022-02-07T14:50:32Z  
dc.date.issued
2005-04  
dc.identifier.citation
Bernardino Nicanor, Aurea; Añon, Maria Cristina; Scilingo, Adriana Alicia; Dávila Ortíz, Gloria; Functional properties of guava seed glutelins; American Chemical Society; Journal of Agricultural and Food Chemistry; 53; 9; 4-2005; 3613-3617  
dc.identifier.issn
0021-8561  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/151454  
dc.description.abstract
Five guava seed glutelin extracts were obtained with different buffer solutions: Na2B4O7 alone (Glut.Bo) or containing SDS (Glut.BoSDS), 2-mercaptoethanol (Glut.Bo2-ME), or a combination of both (Glut.BoSDS2-ME) and NaOH (Glut.Na). All borate buffer solutions were at pH 10. The higher yield of glutelins corresponded to the Glut.BoSDS extract (81.9% dry basis) and the lower to Glut.Bo (6.8%). The functional properties of the five guava seed glutelin extracts were determined. Glut.BoSDS, Glut.BoSDS2-ME, and Glut.Na showed high values for several properties, including surface hydrophobicity (7.7, 10.8, and 0.6, respectively), solubility at pH 10 (91.1, 77.9, and 96.7, respectively), water-holding capacity at pH 3.6 (1.7, 2.5, and 2.8, respectively), emulsifying activity index (pH 10; 503.5, 238.2, and 838.0, respectively), and foaming properties (pH 10; V0 = 0.14, 0.25, and 0.19, respectively; Vmax = 6.1, 5.59, and 4.51, respectively; t1/2 = 266, 255.3, and 94 s, respectively). These results suggest that the denaturing reagent (SDS or NaOH) during extraction conferred on the proteins a structure that facilitated the development of their functional properties.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
American Chemical Society  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
FUNCTIONAL PROPERTIES  
dc.subject
GLUTELINS  
dc.subject
GUAVA SEED GLUTELINS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Functional properties of guava seed glutelins  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-12-03T19:56:29Z  
dc.identifier.eissn
1520-5118  
dc.journal.volume
53  
dc.journal.number
9  
dc.journal.pagination
3613-3617  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Bernardino Nicanor, Aurea. INSTITUTO POLITÉCNICO NACIONAL (IPN);  
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Scilingo, Adriana Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Dávila Ortíz, Gloria. INSTITUTO POLITÉCNICO NACIONAL (IPN);  
dc.journal.title
Journal of Agricultural and Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf0400359  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1021/jf0400359