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dc.contributor.author
Campañone, Laura Analia  
dc.contributor.author
Roche, Luis Alberto  
dc.contributor.author
Salvadori, Viviana Olga  
dc.contributor.author
Mascheroni, Rodolfo Horacio  
dc.date.available
2022-02-04T13:59:30Z  
dc.date.issued
2006-06  
dc.identifier.citation
Campañone, Laura Analia; Roche, Luis Alberto; Salvadori, Viviana Olga; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Structural studies on unpackaged foods during their freezing and storage; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of Food Science; 71; 5; 6-2006; 1-9  
dc.identifier.issn
0022-1147  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/151347  
dc.description.abstract
During the freezing and frozen storage of unpackaged foods, their surface is exposed to mass transfer with the environment. Basically, ice sublimes and forms a dry, porous layer. This fact alters the sensory characteristics of the products and originates an important quality loss. In this work, a mathematical model was used to predict the thickness of the dehydrated layer, taking into account the influence of operating conditions and food characteristics. Based on the predictions of the numerical model, 2 regression equations were proposed to calculate the size of the dehydrated layer after freezing and storage, having the operating conditions and food properties as parameters. Besides, the frozen storage of the products was studied over different time periods (1, 2, and 3 mo) using beef cylinders and slices, as well as minced beef balls and hamburgers. The dimension of the dehydrated layer and the induced changes in the food surface structure were determined by image analysis and environmental scanning electron microscopy (ESEM). The experiments determined an increase in the depth of the dehydrated layer when storage times are longer, which could be adequately related to storage conditions through the predictions from the numerical model and the regression equations.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
FREEZING  
dc.subject
FROZEN STORAGE  
dc.subject
ICE SUBLIMATION  
dc.subject
SIMPLIFIED PREDICTION METHOD  
dc.subject
SURFACE POROUS STRUCTURE  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Structural studies on unpackaged foods during their freezing and storage  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-12-03T19:55:48Z  
dc.identifier.eissn
1750-3841  
dc.journal.volume
71  
dc.journal.number
5  
dc.journal.pagination
1-9  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Campañone, Laura Analia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Roche, Luis Alberto. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salvadori, Viviana Olga. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Science  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1750-3841.2006.00030.x  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/j.1750-3841.2006.00030.x