Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Riveros, Cecilia Gabriela  
dc.contributor.author
Grosso, Antonella Luciana  
dc.contributor.author
Aguirre, Alicia del Valle  
dc.contributor.author
Grosso, Nelson  
dc.date.available
2022-02-01T20:45:00Z  
dc.date.issued
2021-11  
dc.identifier.citation
Riveros, Cecilia Gabriela; Grosso, Antonella Luciana; Aguirre, Alicia del Valle; Grosso, Nelson; Increased oilseed shelf life using peanut flour biopackages; Springer; Journal of the American Oil Chemists Society; 11-2021; 1-10  
dc.identifier.issn
0003-021X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/151122  
dc.description.abstract
This study analyzed the ability of defatted peanut flour packaging to preserve chemical quality stability of sunflower seeds throughout storage. Sunflower seed samples packaged in defatted peanut flour pouches (RS-DPFP), high-barrier plastic pouches made of ethylene vinyl alcohol (RS-EVOH) and plastic pouches made of polyethylene (RS-PE) were stored for 30 days at room temperature. Peroxide values and conjugated dienes showed a lower increase in RS-DPFP and RS-EVOH than in RS-PE samples during storage. The samples packaged in DPFP pouches exhibited similar changes in oleic/linoleic acid ratio and iodine value with respect to EVOH pouches during storage. A higher decrease in α-tocopherol was observed in RS-PE compared to RS-DPFP and RS-EVOH. After 30 days, RS-PE presented the highest hexanal, 2-octenal (E), hexanoic acid, and 1-pentanol contents. DPFP delayed sunflower seeds deterioration, improving their shelf life during storage.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
FLOUR  
dc.subject
PACKAGING  
dc.subject
PEANUT  
dc.subject
PRESERVING  
dc.subject
PROTEIN  
dc.subject
SUNFLOWER  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Increased oilseed shelf life using peanut flour biopackages  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-01-27T18:15:50Z  
dc.identifier.eissn
1558-9331  
dc.journal.pagination
1-10  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlin  
dc.description.fil
Fil: Riveros, Cecilia Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias. Cátedra de Química Biológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Grosso, Antonella Luciana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Aguirre, Alicia del Valle. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Grosso, Nelson. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias. Cátedra de Química Biológica; Argentina  
dc.journal.title
Journal of the American Oil Chemists Society  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/aocs.12562  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://aocs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/aocs.12562