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dc.contributor.author
López, Débora Natalia

dc.contributor.author
Ingrassia, Romina

dc.contributor.author
Busti, Pablo Andres

dc.contributor.author
Wagner, Jorge Ricardo

dc.contributor.author
Boeris, Valeria

dc.contributor.author
Spelzini, Darío

dc.date.available
2022-02-01T19:04:03Z
dc.date.issued
2021-04
dc.identifier.citation
López, Débora Natalia; Ingrassia, Romina; Busti, Pablo Andres; Wagner, Jorge Ricardo; Boeris, Valeria; et al.; Acid-induced aggregation and gelation of heat-treated chia proteins; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 56; 4; 4-2021; 1641-1648
dc.identifier.issn
0950-5423
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/151099
dc.description.abstract
This work studied for the first time the acid-induced aggregation and gelation of heat-treated chia protein isolates obtained by extraction at pH 10 or 12 (CPI10 and CPI12, respectively). The aggregation state of proteins was modified during acidification. The size of the aggregates was reduced for both samples when the pH decreased but below pH 4.5 further protein aggregation took place for CPI12. Gelation of CPI12 was completed after about 30 min of acidification with glucone-δ-lactone. By contrast, this period was not enough to reach a constant value in G′ for CPI10. When gelation was ensured, confocal laser scanning micrographs from those gels revealed a coarse and irregular structure with large pores (median size of diameters: 30 μm). Instead, micrographs from CPI12 cold gels showed a more regular and interconnected network, with smaller pores (median size of diameters: 9 μm). These differences are consistent with a higher elastic behaviour ((Formula presented.) = 13.6 ± 0.1 Pa).
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc

dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ACIDIFIED SYSTEMS
dc.subject
COLD-SET GELATION
dc.subject
GLUCONE-Δ-LACTONE
dc.subject
SALVIA HISPANICA L
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Acid-induced aggregation and gelation of heat-treated chia proteins
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-09-06T21:02:45Z
dc.identifier.eissn
1365-2621
dc.journal.volume
56
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
1641-1648
dc.journal.pais
Reino Unido

dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: López, Débora Natalia. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química y Física. Área Fisicoquímica; Argentina. Pontificia Universidad Católica Argentina "Santa María de los Buenos Aires". Facultad de Química e Ingeniería-Rosario; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ingrassia, Romina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química y Física. Área Fisicoquímica; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Busti, Pablo Andres. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química y Física. Área Fisicoquímica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Wagner, Jorge Ricardo. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Boeris, Valeria. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química y Física. Área Fisicoquímica; Argentina. Pontificia Universidad Católica Argentina "Santa María de los Buenos Aires". Facultad de Química e Ingeniería-Rosario; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Spelzini, Darío. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química y Física. Área Fisicoquímica; Argentina. Pontificia Universidad Católica Argentina "Santa María de los Buenos Aires". Facultad de Química e Ingeniería-Rosario; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijfs.14784
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1111/ijfs.14784
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