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dc.contributor.author
del Gaudio, Micaela Paula  
dc.contributor.author
Santi, María Daniela  
dc.contributor.author
Cabrera, Jose Luis  
dc.contributor.author
Peralta, Mariana Andrea  
dc.contributor.author
Ortega, María Gabriela  
dc.contributor.other
Dias da Silva, Clécio Danilo  
dc.date.available
2022-01-21T19:29:37Z  
dc.date.issued
2020  
dc.identifier.citation
del Gaudio, Micaela Paula; Santi, María Daniela; Cabrera, Jose Luis; Peralta, Mariana Andrea; Ortega, María Gabriela; Dalea extracts as potential ingredients for phyto-formulations: Antioxidant, antityrosinase, antifungal and cytotoxicity in vitro evaluations; Atena Editora; 2020; 130-143  
dc.identifier.isbn
978-65-5706-438-2  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/150516  
dc.description.abstract
Dalea L. (Fabaceae) includes species used in traditional medicine. Prenylflavonoids from Dalea, such as 2’,4’-dihydroxy-5’-(1’’’,1’’’-dimethylallyl)-8-prenylpinocembrin (8PP) present antioxidant,antityrosinase, and antifungal activities. This work aimed to investigate the chemical and biological properties of Dalea leporina, a species without any chemical or biological study, and to compare it with D. boliviana and D. pazensis.Hydro-alcoholic extracts from roots of the three species were obtained and their antioxidant,antityrosinase, antifungal, and cytotoxicity activities were evaluated, together with total phenols and flavonoids quantification and evaluation of relative content of 8PP in the threeextracts.D. boliviana presented the highest polyphenolics and flavonoid contents and antioxidant properties.8PP was determined in the three Dalea extracts, with the highest content in D. pazensis, which showed relevant tyrosinase inhibition. D. leporina showed important antifungal activity againstazole-resistant Candida albicans. Dalea extracts showed important bioactivities and high maximum non-cytotoxic concentrations, and are potential sources of new phyto-bioactive ingredients.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Atena Editora  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Phyto-bioactive ingredients  
dc.subject
Prenylflavanone  
dc.subject
Antityrosinase  
dc.subject
Antioxidant  
dc.subject
Antifungal  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Dalea extracts as potential ingredients for phyto-formulations: Antioxidant, antityrosinase, antifungal and cytotoxicity in vitro evaluations  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart  
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro  
dc.date.updated
2021-09-06T16:37:48Z  
dc.journal.pagination
130-143  
dc.journal.pais
Brasil  
dc.description.fil
Fil: del Gaudio, Micaela Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Santi, María Daniela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cabrera, Jose Luis. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Peralta, Mariana Andrea. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ortega, María Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.atenaeditora.com.br/post-artigo/40279  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.22533/at.ed.38220021012  
dc.conicet.paginas
297  
dc.source.titulo
As Ciências Biológicas e a Interface com vários Saberes 2