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dc.contributor.author
del Gaudio, Micaela Paula
dc.contributor.author
Santi, María Daniela
dc.contributor.author
Cabrera, Jose Luis
dc.contributor.author
Peralta, Mariana Andrea
dc.contributor.author
Ortega, María Gabriela
dc.contributor.other
Dias da Silva, Clécio Danilo
dc.date.available
2022-01-21T19:29:37Z
dc.date.issued
2020
dc.identifier.citation
del Gaudio, Micaela Paula; Santi, María Daniela; Cabrera, Jose Luis; Peralta, Mariana Andrea; Ortega, María Gabriela; Dalea extracts as potential ingredients for phyto-formulations: Antioxidant, antityrosinase, antifungal and cytotoxicity in vitro evaluations; Atena Editora; 2020; 130-143
dc.identifier.isbn
978-65-5706-438-2
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/150516
dc.description.abstract
Dalea L. (Fabaceae) includes species used in traditional medicine. Prenylflavonoids from Dalea, such as 2’,4’-dihydroxy-5’-(1’’’,1’’’-dimethylallyl)-8-prenylpinocembrin (8PP) present antioxidant,antityrosinase, and antifungal activities. This work aimed to investigate the chemical and biological properties of Dalea leporina, a species without any chemical or biological study, and to compare it with D. boliviana and D. pazensis.Hydro-alcoholic extracts from roots of the three species were obtained and their antioxidant,antityrosinase, antifungal, and cytotoxicity activities were evaluated, together with total phenols and flavonoids quantification and evaluation of relative content of 8PP in the threeextracts.D. boliviana presented the highest polyphenolics and flavonoid contents and antioxidant properties.8PP was determined in the three Dalea extracts, with the highest content in D. pazensis, which showed relevant tyrosinase inhibition. D. leporina showed important antifungal activity againstazole-resistant Candida albicans. Dalea extracts showed important bioactivities and high maximum non-cytotoxic concentrations, and are potential sources of new phyto-bioactive ingredients.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Atena Editora
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Phyto-bioactive ingredients
dc.subject
Prenylflavanone
dc.subject
Antityrosinase
dc.subject
Antioxidant
dc.subject
Antifungal
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Dalea extracts as potential ingredients for phyto-formulations: Antioxidant, antityrosinase, antifungal and cytotoxicity in vitro evaluations
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro
dc.date.updated
2021-09-06T16:37:48Z
dc.journal.pagination
130-143
dc.journal.pais
Brasil
dc.description.fil
Fil: del Gaudio, Micaela Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Santi, María Daniela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cabrera, Jose Luis. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Peralta, Mariana Andrea. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ortega, María Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.atenaeditora.com.br/post-artigo/40279
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.22533/at.ed.38220021012
dc.conicet.paginas
297
dc.source.titulo
As Ciências Biológicas e a Interface com vários Saberes 2
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