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dc.contributor.author
Porras Saavedra, Josefina  
dc.contributor.author
Favre, Leonardo Cristian  
dc.contributor.author
Alamilla Beltrán, Liliana  
dc.contributor.author
Mazzobre, Maria Florencia  
dc.contributor.author
Gutiérrez López, Gustavo Fidel  
dc.contributor.author
Buera, Maria del Pilar  
dc.date.available
2022-01-18T12:25:53Z  
dc.date.issued
2019-03  
dc.identifier.citation
Porras Saavedra, Josefina; Favre, Leonardo Cristian; Alamilla Beltrán, Liliana; Mazzobre, Maria Florencia; Gutiérrez López, Gustavo Fidel; et al.; Thermal transitions and enthalpic relaxations as related to the stability of microencapsulated paprika powders; Elsevier; Journal of Food Engineering; 245; 3-2019; 88-95  
dc.identifier.issn
0260-8774  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/150199  
dc.description.abstract
Present work investigates the effect of thermal transitions and enthalpy relaxation phenomenon on the physico-chemical stability of paprika microencapsulated powders. Wall materials were combinations of soy protein isolates, maltodextrin and gum arabic. Powders stability was evaluated through the solid-water interactions, determined by sorption kinetics, calorimetry and color changes. The water sorption isotherms were well described by the GAB model. Below the critical condition, aw 0.6 and water content 11% (d. b.) the systems were in amorphous state at 25 °C, and enthalpy relaxations were detectable as endothermal events in the stored samples. The magnitude of the enthalpy relaxations increased with storage temperature below Tg and with time of storage. In the amorphous microencapsulates, luminosity changes measured as (Lo*-L*) values decreased as a function of time and aw, indicating pigment decoloration. The kinetics of the enthalpy relaxations changes, instead of the punctual values of the variables under study, were related to the dynamics of deteriorative changes. It can be concluded that enthalpy relaxation phenomenon can be established as a criterion for defining storage conditions or predict changes in microencapsulated and other systems that have to be stored in the glassy state.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ENTHALPY RELAXATION  
dc.subject
FOOD POWDERS  
dc.subject
MICROENCAPSULATED  
dc.subject
THERMAL TRANSITIONS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Thermal transitions and enthalpic relaxations as related to the stability of microencapsulated paprika powders  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-11-18T17:31:00Z  
dc.journal.volume
245  
dc.journal.pagination
88-95  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Porras Saavedra, Josefina. INSTITUTO POLITÉCNICO NACIONAL (IPN);  
dc.description.fil
Fil: Favre, Leonardo Cristian. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alamilla Beltrán, Liliana. INSTITUTO POLITÉCNICO NACIONAL (IPN);  
dc.description.fil
Fil: Mazzobre, Maria Florencia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gutiérrez López, Gustavo Fidel. INSTITUTO POLITÉCNICO NACIONAL (IPN);  
dc.description.fil
Fil: Buera, Maria del Pilar. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Engineering  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0260877418304370  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2018.10.010