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dc.contributor.author
Porras Saavedra, Josefina
dc.contributor.author
Favre, Leonardo Cristian

dc.contributor.author
Alamilla Beltrán, Liliana
dc.contributor.author
Mazzobre, Maria Florencia

dc.contributor.author
Gutiérrez López, Gustavo Fidel
dc.contributor.author
Buera, Maria del Pilar

dc.date.available
2022-01-18T12:25:53Z
dc.date.issued
2019-03
dc.identifier.citation
Porras Saavedra, Josefina; Favre, Leonardo Cristian; Alamilla Beltrán, Liliana; Mazzobre, Maria Florencia; Gutiérrez López, Gustavo Fidel; et al.; Thermal transitions and enthalpic relaxations as related to the stability of microencapsulated paprika powders; Elsevier; Journal of Food Engineering; 245; 3-2019; 88-95
dc.identifier.issn
0260-8774
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/150199
dc.description.abstract
Present work investigates the effect of thermal transitions and enthalpy relaxation phenomenon on the physico-chemical stability of paprika microencapsulated powders. Wall materials were combinations of soy protein isolates, maltodextrin and gum arabic. Powders stability was evaluated through the solid-water interactions, determined by sorption kinetics, calorimetry and color changes. The water sorption isotherms were well described by the GAB model. Below the critical condition, aw 0.6 and water content 11% (d. b.) the systems were in amorphous state at 25 °C, and enthalpy relaxations were detectable as endothermal events in the stored samples. The magnitude of the enthalpy relaxations increased with storage temperature below Tg and with time of storage. In the amorphous microencapsulates, luminosity changes measured as (Lo*-L*) values decreased as a function of time and aw, indicating pigment decoloration. The kinetics of the enthalpy relaxations changes, instead of the punctual values of the variables under study, were related to the dynamics of deteriorative changes. It can be concluded that enthalpy relaxation phenomenon can be established as a criterion for defining storage conditions or predict changes in microencapsulated and other systems that have to be stored in the glassy state.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ENTHALPY RELAXATION
dc.subject
FOOD POWDERS
dc.subject
MICROENCAPSULATED
dc.subject
THERMAL TRANSITIONS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Thermal transitions and enthalpic relaxations as related to the stability of microencapsulated paprika powders
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-18T17:31:00Z
dc.journal.volume
245
dc.journal.pagination
88-95
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Porras Saavedra, Josefina. INSTITUTO POLITÉCNICO NACIONAL (IPN);
dc.description.fil
Fil: Favre, Leonardo Cristian. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alamilla Beltrán, Liliana. INSTITUTO POLITÉCNICO NACIONAL (IPN);
dc.description.fil
Fil: Mazzobre, Maria Florencia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gutiérrez López, Gustavo Fidel. INSTITUTO POLITÉCNICO NACIONAL (IPN);
dc.description.fil
Fil: Buera, Maria del Pilar. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Engineering

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0260877418304370
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2018.10.010
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