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dc.contributor.author
Gagneten, Maite
dc.contributor.author
Leiva, Graciela Edith
dc.contributor.author
Salvatori, Daniela Marisol
dc.contributor.author
Schebor, Carolina Claudia
dc.contributor.author
Olaiz, Nahuel Manuel
dc.date.available
2022-01-18T12:11:33Z
dc.date.issued
2019-04
dc.identifier.citation
Gagneten, Maite; Leiva, Graciela Edith; Salvatori, Daniela Marisol; Schebor, Carolina Claudia; Olaiz, Nahuel Manuel; Optimization of Pulsed Electric Field Treatment for the Extraction of Bioactive Compounds from Blackcurrant; Springer; Food and Bioprocess Technology; 12; 7; 4-2019; 1102-1109
dc.identifier.issn
1935-5130
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/150197
dc.description.abstract
The objective of this work was to enhance the bioactive compounds extraction of blackcurrant using pulsed electric fields (PEF) technology. An experimental design was performed to find the best PEF conditions using the desirability approach and response surface methodology. The effect of the electric field strength and the treatment time over the total polyphenolic content (TPC) and the antioxidant activity (AA) was analyzed. The optimum treating conditions were found to be 1318 V/cm and 315 pulses, and resulted in increments of 19%, 45%, and 6%, for TPC, AA, and total monomeric anthocyanins, respectively. Two initial temperatures were studied (10 and 22 °C) during electroporation. A significant effect of temperature over PEF treatment was observed. The PEF treatment was appropriate for increasing the extraction of bioactive compounds, leading to improved blackcurrant juices that could be used as ingredients for functional foods.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANTHOCYANINS
dc.subject
ANTIOXIDANT ACTIVITY
dc.subject
BLACKCURRANT
dc.subject
PEF
dc.subject
POLYPHENOLS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Optimization of Pulsed Electric Field Treatment for the Extraction of Bioactive Compounds from Blackcurrant
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-30T16:17:34Z
dc.journal.volume
12
dc.journal.number
7
dc.journal.pagination
1102-1109
dc.journal.pais
Alemania
dc.description.fil
Fil: Gagneten, Maite. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Leiva, Graciela Edith. Universidad de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Salvatori, Daniela Marisol. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Schebor, Carolina Claudia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Olaiz, Nahuel Manuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física del Plasma. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física del Plasma; Argentina
dc.journal.title
Food and Bioprocess Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://link.springer.com/10.1007/s11947-019-02283-1
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11947-019-02283-1
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