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dc.contributor.author
Ballatore, María Belén
dc.contributor.author
Escobar, Franco Matias
dc.contributor.author
Rossi, Yanina Estefanía
dc.contributor.author
Bettiol, Marina del Rosario
dc.contributor.author
Torres, Cristina Vanesa
dc.contributor.author
Montenegro, Mariana Angélica
dc.contributor.author
Cavaglieri, Lilia Reneé
dc.date.available
2022-01-14T14:19:33Z
dc.date.issued
2021-06
dc.identifier.citation
Ballatore, María Belén; Escobar, Franco Matias; Rossi, Yanina Estefanía; Bettiol, Marina del Rosario; Torres, Cristina Vanesa; et al.; Cytotoxic activity and genotoxicity of antioxidant WPC-hydrolysates and their probiotics compatibility as Potential Functional Feed Additive; Elsevier; Food Bioscience; 41; 6-2021; 1-8
dc.identifier.issn
2212-4292
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/150103
dc.description.abstract
Whey protein concentrate (WPC) is produced in large quantities by dairy industry. The enzymatic hydrolysis of WPC can produce antioxidant peptides and therefore, the dairy industry can develop functional additives based on its own products. In a previous work, antioxidant peptides produced by the trypsin hydrolysis of WPC 35 shown strong antioxidant activity. In the present work, micronucleus and comet assay tests were conducted in order to measure DNA damages produced by WPC-hydrolysates previously reported. Furthermore, cytotoxicity was determined in Vero C-76 and IEC-18 cells, while cell morphology was visualized using confocal microscopy. Tests conducted in vitro and in vivo revealed that WPC-hydrolysates at its active concentration had low toxicity and high biocompatibility. At the best of our knowledge, this is the first time in which cyto- and genotoxicity studies of WPC-hydrolysates were performed, providing in-depth insight into the toxicity of such new ingredients. Furthermore, the WPC-hydrolysates did not show antimicrobial activity against pathogens and present compatibility with different probiotic microorganisms such as lactic acid bacteria and yeasts. All the information presented here, is of great importance in order to reach a big goal which consist in the production of novel functional feed additives based on antioxidant peptides and probiotics.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CYTOTOXICITY
dc.subject
FUNCTIONAL ADDITIVE
dc.subject
GENOTOXICITY
dc.subject
WHEY PROTEIN CONCENTRATE
dc.subject
WHEY PROTEIN HYDROLYSATE
dc.subject.classification
Otros Tópicos Biológicos
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Cytotoxic activity and genotoxicity of antioxidant WPC-hydrolysates and their probiotics compatibility as Potential Functional Feed Additive
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-11-09T18:57:33Z
dc.identifier.eissn
2212-4306
dc.journal.volume
41
dc.journal.pagination
1-8
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Ballatore, María Belén. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Escobar, Franco Matias. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rossi, Yanina Estefanía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bettiol, Marina del Rosario. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina
dc.description.fil
Fil: Torres, Cristina Vanesa. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Montenegro, Mariana Angélica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cavaglieri, Lilia Reneé. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Micología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
dc.journal.title
Food Bioscience
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S221242922100047X
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.fbio.2021.100922
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