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dc.contributor.author
Burrieza, Hernán Pablo
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dc.contributor.author
Rizzo, Axel Joel
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dc.contributor.author
Moura Vale, Ellen
dc.contributor.author
Silveira, Vanildo
dc.contributor.author
Maldonado, Sara Beatriz
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dc.date.available
2022-01-06T15:33:43Z
dc.date.issued
2019-09
dc.identifier.citation
Burrieza, Hernán Pablo; Rizzo, Axel Joel; Moura Vale, Ellen; Silveira, Vanildo; Maldonado, Sara Beatriz; Shotgun proteomic analysis of quinoa seeds reveals novel lysine-rich seed storage globulins; Elsevier; Food Chemistry; 293; 9-2019; 299-306
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/149710
dc.description.abstract
Quinoa seeds have high protein content and an exceptional balance of amino acids, with higher contents of lysine, methionine and cysteine than common cereals. To date, only three globulins, all of which have a content of lysine mass that does not exceed 3.8%, have been identified in quinoa. To address the protein present in quinoa seeds, TCA/Acetone protein extraction was performed using four different quinoa seed genotypes with contrasting edaphoclimatic origins. Proteins were identified and analyzed using label-free shotgun proteomics followed by in silico analysis, using the three published quinoa genomes. This analysis allowed us to identify sixteen globulins, thirteen of which are novel: nine legumin-like proteins and seven vicilin-like proteins. Seven of the novel proteins contain 7.5% or more of lysine mass, justifying the high content of lysine repeatedly reported in quinoa seeds. No significant differences were found between the four genotypes here analyzed.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
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dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
LYSINE-RICH PROTEINS
dc.subject
QUINOA SEED
dc.subject
SEED STORAGE PROTEINS
dc.subject
SHOTGUN PROTEOMICS
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
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dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
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dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
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dc.title
Shotgun proteomic analysis of quinoa seeds reveals novel lysine-rich seed storage globulins
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-20T14:48:16Z
dc.journal.volume
293
dc.journal.pagination
299-306
dc.journal.pais
Países Bajos
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dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Burrieza, Hernán Pablo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rizzo, Axel Joel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; Argentina
dc.description.fil
Fil: Moura Vale, Ellen. Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro; Brasil
dc.description.fil
Fil: Silveira, Vanildo. Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro; Brasil
dc.description.fil
Fil: Maldonado, Sara Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry
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dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.04.098
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