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dc.contributor.author
Ochoa Yepes, Oswaldo Juan

dc.contributor.author
Guz, Lucas Martín

dc.contributor.author
Estevez Areco, Santiago

dc.contributor.author
Candal, Roberto Jorge

dc.contributor.author
Goyanes, Silvia Nair

dc.contributor.author
Fama, Lucia Mercedes

dc.contributor.other
Ravishankar Rai, V.
dc.contributor.other
Bai, Jamuna A.
dc.date.available
2021-12-28T15:30:52Z
dc.date.issued
2018
dc.identifier.citation
Ochoa Yepes, Oswaldo Juan; Guz, Lucas Martín; Estevez Areco, Santiago; Candal, Roberto Jorge; Goyanes, Silvia Nair; et al.; Starch nanocomposite films for food packaging; CRC Press - Taylor & Francis Group; 2018; 107-140
dc.identifier.isbn
978-1-119-22436-5
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/149340
dc.description.abstract
The use of plastic packaging in the food market is usually effective in terms of protective barrier exchanges with the environment, microbial challenge and possible blows during transportation. However, their non-biodegradability provokes serious problems related to the increasing accumulation waste in the world, generating great social and economic hardship. The replacement of plastics materials by those of rapid degradation as biodegradable polymers with comparative properties and competitive price, urged as a necessity, and motivated researches on thermoplastic materials based on starch. The main purpose of this chapter is provide an overview of starch based nanocomposites with potential use for food packaging summarized the literature. In this sense, a review of the most important recant investigations of starch films with different type of antimicrobial nanofillers such as chitin, chitosan, silver and zinc oxide, as well as nanocomposites with essential oil and starch/protein composites will be presented. In particular, the effect of filler on structure, mechanical properties and antimicrobial activity against a wide variety of microorganisms will be discussed.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
CRC Press - Taylor & Francis Group

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Thermoplastic starch nanocomposites
dc.subject
Antimicrobial nanofillers
dc.subject
ESSENTIAL OILS
dc.subject
Proteins
dc.subject
Food packaging
dc.subject.classification
Nano-materiales

dc.subject.classification
Nanotecnología

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Starch nanocomposite films for food packaging
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro
dc.date.updated
2021-04-30T20:16:44Z
dc.journal.pagination
107-140
dc.journal.pais
Reino Unido

dc.description.fil
Fil: Ochoa Yepes, Oswaldo Juan. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Física. Laboratorio de Polímeros y Materiales Compuestos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Guz, Lucas Martín. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Física. Laboratorio de Polímeros y Materiales Compuestos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Estevez Areco, Santiago. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Física. Laboratorio de Polímeros y Materiales Compuestos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Candal, Roberto Jorge. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Física. Laboratorio de Polímeros y Materiales Compuestos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Goyanes, Silvia Nair. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Física. Laboratorio de Polímeros y Materiales Compuestos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fama, Lucia Mercedes. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Física. Laboratorio de Polímeros y Materiales Compuestos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.routledge.com/Nanotechnology-Applications-in-the-Food-Industry/Rai-Bai/p/book/9781498784832
dc.conicet.paginas
557
dc.source.titulo
Nanotechnology Applications in the Food Industry
dc.conicet.nroedicion
1ra
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