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dc.contributor.author
Ochoa Yepes, Oswaldo Juan  
dc.contributor.author
Guz, Lucas Martín  
dc.contributor.author
Estevez Areco, Santiago  
dc.contributor.author
Candal, Roberto Jorge  
dc.contributor.author
Goyanes, Silvia Nair  
dc.contributor.author
Fama, Lucia Mercedes  
dc.contributor.other
Ravishankar Rai, V.  
dc.contributor.other
Bai, Jamuna A.  
dc.date.available
2021-12-28T15:30:52Z  
dc.date.issued
2018  
dc.identifier.citation
Ochoa Yepes, Oswaldo Juan; Guz, Lucas Martín; Estevez Areco, Santiago; Candal, Roberto Jorge; Goyanes, Silvia Nair; et al.; Starch nanocomposite films for food packaging; CRC Press - Taylor & Francis Group; 2018; 107-140  
dc.identifier.isbn
978-1-119-22436-5  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/149340  
dc.description.abstract
The use of plastic packaging in the food market is usually effective in terms of protective barrier exchanges with the environment, microbial challenge and possible blows during transportation. However, their non-biodegradability provokes serious problems related to the increasing accumulation waste in the world, generating great social and economic hardship. The replacement of plastics materials by those of rapid degradation as biodegradable polymers with comparative properties and competitive price, urged as a necessity, and motivated researches on thermoplastic materials based on starch. The main purpose of this chapter is provide an overview of starch based nanocomposites with potential use for food packaging summarized the literature. In this sense, a review of the most important recant investigations of starch films with different type of antimicrobial nanofillers such as chitin, chitosan, silver and zinc oxide, as well as nanocomposites with essential oil and starch/protein composites will be presented. In particular, the effect of filler on structure, mechanical properties and antimicrobial activity against a wide variety of microorganisms will be discussed.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
CRC Press - Taylor & Francis Group  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Thermoplastic starch nanocomposites  
dc.subject
Antimicrobial nanofillers  
dc.subject
ESSENTIAL OILS  
dc.subject
Proteins  
dc.subject
Food packaging  
dc.subject.classification
Nano-materiales  
dc.subject.classification
Nanotecnología  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Starch nanocomposite films for food packaging  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart  
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro  
dc.date.updated
2021-04-30T20:16:44Z  
dc.journal.pagination
107-140  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Ochoa Yepes, Oswaldo Juan. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Física. Laboratorio de Polímeros y Materiales Compuestos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Guz, Lucas Martín. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Física. Laboratorio de Polímeros y Materiales Compuestos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Estevez Areco, Santiago. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Física. Laboratorio de Polímeros y Materiales Compuestos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Candal, Roberto Jorge. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Física. Laboratorio de Polímeros y Materiales Compuestos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Goyanes, Silvia Nair. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Física. Laboratorio de Polímeros y Materiales Compuestos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fama, Lucia Mercedes. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Física. Laboratorio de Polímeros y Materiales Compuestos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.routledge.com/Nanotechnology-Applications-in-the-Food-Industry/Rai-Bai/p/book/9781498784832  
dc.conicet.paginas
557  
dc.source.titulo
Nanotechnology Applications in the Food Industry  
dc.conicet.nroedicion
1ra