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dc.contributor.author
Malbrán, Ismael  
dc.contributor.author
Mourelos, Cecilia Alejandra  
dc.contributor.author
Girotti, Juan Roberto  
dc.contributor.author
Lori, Gladys  
dc.contributor.other
Liu, Dongyou  
dc.date.available
2021-12-23T14:13:27Z  
dc.date.issued
2018  
dc.identifier.citation
Malbrán, Ismael; Mourelos, Cecilia Alejandra; Girotti, Juan Roberto; Lori, Gladys; Trichothecenes; CRC Press - Taylor & Francis Group; 2018; 979-986  
dc.identifier.isbn
978-1-138036-30-7  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/149227  
dc.description.abstract
This chapter provides state-of-the-art overviews on foodborne diseases caused by Trichothecenes in relation to their etiology, biology, epidemiology, clinical presentation, pathogenesis, diagnosis, treatment, and prevention. Trichothecenes are sesquiterpenes whose biosynthesis proceeds from the farnesyl pyrophosphate route. Trichothecenes are synthesized by a complex metabolic route that begins with a sesquiterpene cyclization and involves a series of up to eight oxygenations and four esterifications. The acute phytotoxicity of trichothecenes, their production in infected plant tissues, and their production by plant-pathogenic fungi all provided evidence of a role for trichothecenes in plant disease. Trichothecenes act as translational inhibitors, suppress the defense response in host plants, and keep the plant from sealing the diseased tissue. Although acute outbreaks associated with human exposition to trichothecenes are uncommon, these compounds have been implied in a small number of epidemic diseases since their discovery.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
CRC Press - Taylor & Francis Group  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
FUSARIUM  
dc.subject
MYCOTOXINS  
dc.subject
FOOD  
dc.subject.classification
Agronomía, reproducción y protección de plantas  
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.subject.classification
Química Orgánica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Trichothecenes  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart  
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro  
dc.date.updated
2021-04-30T19:04:26Z  
dc.journal.pagination
979-986  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Boca Raton, Florida  
dc.description.fil
Fil: Malbrán, Ismael. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Departamento de Ciencias Biológicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mourelos, Cecilia Alejandra. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Departamento de Ciencias Biológicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Girotti, Juan Roberto. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Departamento de Ciencias Biológicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lori, Gladys. No especifíca;  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.crcpress.com/Handbook-of-Foodborne-Diseases/Liu/p/book/9781138036307  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.taylorfrancis.com/chapters/edit/10.1201/b22030-91/trichothecenes-malbr%C3%A1n-mourelos-girotti-lori?context=ubx&refId=c96ce5fc-46ed-4865-93b8-e8f15103e1b8  
dc.conicet.paginas
1224  
dc.source.titulo
Handbook of foodborne diseases  
dc.conicet.nroedicion
1ra