Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Malbrán, Ismael

dc.contributor.author
Mourelos, Cecilia Alejandra

dc.contributor.author
Girotti, Juan Roberto

dc.contributor.author
Lori, Gladys

dc.contributor.other
Liu, Dongyou
dc.date.available
2021-12-23T14:13:27Z
dc.date.issued
2018
dc.identifier.citation
Malbrán, Ismael; Mourelos, Cecilia Alejandra; Girotti, Juan Roberto; Lori, Gladys; Trichothecenes; CRC Press - Taylor & Francis Group; 2018; 979-986
dc.identifier.isbn
978-1-138036-30-7
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/149227
dc.description.abstract
This chapter provides state-of-the-art overviews on foodborne diseases caused by Trichothecenes in relation to their etiology, biology, epidemiology, clinical presentation, pathogenesis, diagnosis, treatment, and prevention. Trichothecenes are sesquiterpenes whose biosynthesis proceeds from the farnesyl pyrophosphate route. Trichothecenes are synthesized by a complex metabolic route that begins with a sesquiterpene cyclization and involves a series of up to eight oxygenations and four esterifications. The acute phytotoxicity of trichothecenes, their production in infected plant tissues, and their production by plant-pathogenic fungi all provided evidence of a role for trichothecenes in plant disease. Trichothecenes act as translational inhibitors, suppress the defense response in host plants, and keep the plant from sealing the diseased tissue. Although acute outbreaks associated with human exposition to trichothecenes are uncommon, these compounds have been implied in a small number of epidemic diseases since their discovery.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
CRC Press - Taylor & Francis Group

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
FUSARIUM
dc.subject
MYCOTOXINS
dc.subject
FOOD
dc.subject.classification
Agronomía, reproducción y protección de plantas

dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca

dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS

dc.subject.classification
Química Orgánica

dc.subject.classification
Ciencias Químicas

dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS

dc.title
Trichothecenes
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro
dc.date.updated
2021-04-30T19:04:26Z
dc.journal.pagination
979-986
dc.journal.pais
Estados Unidos

dc.journal.ciudad
Boca Raton, Florida
dc.description.fil
Fil: Malbrán, Ismael. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Departamento de Ciencias Biológicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mourelos, Cecilia Alejandra. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Departamento de Ciencias Biológicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Girotti, Juan Roberto. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Departamento de Ciencias Biológicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lori, Gladys. No especifíca;
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.crcpress.com/Handbook-of-Foodborne-Diseases/Liu/p/book/9781138036307
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.taylorfrancis.com/chapters/edit/10.1201/b22030-91/trichothecenes-malbr%C3%A1n-mourelos-girotti-lori?context=ubx&refId=c96ce5fc-46ed-4865-93b8-e8f15103e1b8
dc.conicet.paginas
1224
dc.source.titulo
Handbook of foodborne diseases
dc.conicet.nroedicion
1ra
Archivos asociados