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dc.contributor.author
Aphalo, Paula  
dc.contributor.author
Martinez, Estela Nora  
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina  
dc.date.available
2021-12-21T15:30:19Z  
dc.date.issued
2009-02  
dc.identifier.citation
Aphalo, Paula; Martinez, Estela Nora; Añon, Maria Cristina; Structural Modifications of Amaranth Proteins During Germination; Springer; Protein Journal; 28; 3-4; 2-2009; 131-138  
dc.identifier.issn
1572-3887  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/149124  
dc.description.abstract
Amaranth storage proteins begin to be hydrolyzed immediately following the completion of germination. Albumins and globulins (7S globulin, 11S-globulin and globulin-p) were formerly modified, and glutelins, the most aggregated fraction, later. Globulins mobilization starts with the proteolysis of the 7S like-globulin polypeptides and the propolypeptide and acid (A) polypeptides of 11S-globulin and globulin-p. This pattern of 11S-globulin mobilization is accounted by the structural model with propolypeptide and A polypeptides exposed to the outside. Amaranth globulin molecules showed minor changes in their sizes in spite of having some of their polypeptides cleaved. Although globulin-p is more aggregated than 11S-globulin, it showed greater conformational changes. Considering the high susceptibility of the propolypeptide to enzymatic hydrolysis, the higher content of this polypeptide in globulin-p molecules might explain their higher structural changes. According to the results, the order of mobilization of storage proteins depends on the combination of two structural characteristics, the state of aggregation and the presence on the surface of polypeptides susceptible to cleavage.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
AMARANTH PROTEINS  
dc.subject
PROTEIN MOBILIZATION  
dc.subject
PROTEOLYTIC CLEAVAGE  
dc.subject
STORAGE PROTEINS  
dc.subject
STRUCTURE MODIFICATION  
dc.subject.classification
Métodos de Investigación en Bioquímica  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Structural Modifications of Amaranth Proteins During Germination  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-12-03T19:52:06Z  
dc.journal.volume
28  
dc.journal.number
3-4  
dc.journal.pagination
131-138  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.description.fil
Fil: Aphalo, Paula. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martinez, Estela Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Protein Journal  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s10930-009-9173-4  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s10930-009-9173-4