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dc.contributor.author
Jiménez Lugo, Rolando Jesús  
dc.contributor.author
Agustinelli, Silvina Paola  
dc.contributor.author
Yeannes, Maria Isabel  
dc.contributor.author
Czerner, Marina  
dc.date.available
2021-12-20T20:37:05Z  
dc.date.issued
2021-06  
dc.identifier.citation
Jiménez Lugo, Rolando Jesús; Agustinelli, Silvina Paola; Yeannes, Maria Isabel; Czerner, Marina; Cold smoking of Lebranche mullet (Mugil liza): Physicochemical, sensory, and microbiological evaluation; Sage Publications Ltd; Food Science and Technology International; 27; 4; 6-2021; 289-300  
dc.identifier.issn
1082-0132  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/149057  
dc.description.abstract
The suitability of Mugil liza for cold smoking was evaluated and the effect of four different salting treatments on physicochemical, microbiological, and sensory characteristics was assessed. The addition of sucrose (3%) and acetic acid (0.5%) to the brine lead to fillet dehydration with lower NaCl penetration, combined with higher reduction of pH. Brining at refrigerated temperature (5 ± 1 ℃) instead of room temperature (16 ± 2 ℃) was more effective in preventing microbial growth. Loads of bacterial groups assessed in all smoked samples were below 100 CFU/g and the aw, moisture, NaCl, and pH values achieved were within the typical stability range of smoked fish products. The obtained products were characterized by the smoked aroma and salty taste, differing in 7 of the 21 evaluated descriptors. The use of acetic acid in brine formulation showed an effect over color and texture descriptors. The affective test indicated the overall acceptability of products, being preferred the samples treated in the lowest NaCl concentration (5%).  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Sage Publications Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANTIMICROBIAL AGENTS  
dc.subject
FISH AND FISH PRODUCTS  
dc.subject
OMEGA-3 FATTY ACIDS  
dc.subject
SENSORY ANALYSIS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Cold smoking of Lebranche mullet (Mugil liza): Physicochemical, sensory, and microbiological evaluation  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-06T18:22:19Z  
dc.identifier.eissn
1532-1738  
dc.journal.volume
27  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
289-300  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Thousand Oaks  
dc.description.fil
Fil: Jiménez Lugo, Rolando Jesús. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Agustinelli, Silvina Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Yeannes, Maria Isabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Czerner, Marina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Food Science and Technology International  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1177/1082013220951674  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1082013220951674