Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Siroli, Lorenzo  
dc.contributor.author
Burns, Patricia Graciela  
dc.contributor.author
Borgo, María Florencia  
dc.contributor.author
Puntillo, Melisa Anahí  
dc.contributor.author
Drago, Silvina Rosa  
dc.contributor.author
Forzani, Liliana Maria  
dc.contributor.author
D'alessandro, Maria Eugenia Guadalupe  
dc.contributor.author
Reinheimer, Jorge Alberto  
dc.contributor.author
Perotti, Maria Cristina  
dc.contributor.author
Vinderola, Celso Gabriel  
dc.date.available
2021-12-17T17:37:55Z  
dc.date.issued
2021-03  
dc.identifier.citation
Siroli, Lorenzo; Burns, Patricia Graciela; Borgo, María Florencia; Puntillo, Melisa Anahí; Drago, Silvina Rosa; et al.; Sex-dependent effects of a yoghurt enriched with proteins in a mouse model of diet-induced obesity; Elsevier; International Dairy Journal; 114; 3-2021; 1-8  
dc.identifier.issn
0958-6946  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/148957  
dc.description.abstract
Using a mouse model of diet-induced obesity in males and females C57BL/6 mice, effects of a yoghurt enriched with proteins on pro-inflammatory cytokine and lipid profiles were assessed. A clear sex-dependent behaviour of the mice was shown; females gained less weight than males independent of the diet. When a high fat diet was implemented with yoghurt, a reduction of cholesterol and triglycerides in liver and blood serum of males, and triglycerides in the liver of females was observed. For male mice fed with yoghurt, a significant reduction of the levels of pro-inflammatory cytokines was detected; in female mice, the anti-inflammatory effect due to yoghurt consumption was observed only to a minor extent. Principal component analysis confirmed that gender or diet was able to group individual animals. A higher variability of data was observed in females compared with males, probably the reason why less significant differences were observed in the former.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
OBESITY  
dc.subject
YOGHURT  
dc.subject
OBESE MICE MODEL  
dc.subject
PRO-INFLAMMATORY CYTOKINES  
dc.subject.classification
Nutrición, Dietética  
dc.subject.classification
Ciencias de la Salud  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
Sex-dependent effects of a yoghurt enriched with proteins in a mouse model of diet-induced obesity  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-12-13T18:55:50Z  
dc.journal.volume
114  
dc.journal.pagination
1-8  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Siroli, Lorenzo. Universidad de Bologna; Italia  
dc.description.fil
Fil: Burns, Patricia Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Borgo, María Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Puntillo, Melisa Anahí. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Drago, Silvina Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Forzani, Liliana Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: D'alessandro, Maria Eugenia Guadalupe. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Reinheimer, Jorge Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perotti, Maria Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vinderola, Celso Gabriel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.journal.title
International Dairy Journal  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0958694620302843  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2020.104914