Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Siroli, Lorenzo
dc.contributor.author
Burns, Patricia Graciela
dc.contributor.author
Borgo, María Florencia
dc.contributor.author
Puntillo, Melisa Anahí
dc.contributor.author
Drago, Silvina Rosa
dc.contributor.author
Forzani, Liliana Maria
dc.contributor.author
D'alessandro, Maria Eugenia Guadalupe
dc.contributor.author
Reinheimer, Jorge Alberto
dc.contributor.author
Perotti, Maria Cristina
dc.contributor.author
Vinderola, Celso Gabriel
dc.date.available
2021-12-17T17:37:55Z
dc.date.issued
2021-03
dc.identifier.citation
Siroli, Lorenzo; Burns, Patricia Graciela; Borgo, María Florencia; Puntillo, Melisa Anahí; Drago, Silvina Rosa; et al.; Sex-dependent effects of a yoghurt enriched with proteins in a mouse model of diet-induced obesity; Elsevier; International Dairy Journal; 114; 3-2021; 1-8
dc.identifier.issn
0958-6946
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/148957
dc.description.abstract
Using a mouse model of diet-induced obesity in males and females C57BL/6 mice, effects of a yoghurt enriched with proteins on pro-inflammatory cytokine and lipid profiles were assessed. A clear sex-dependent behaviour of the mice was shown; females gained less weight than males independent of the diet. When a high fat diet was implemented with yoghurt, a reduction of cholesterol and triglycerides in liver and blood serum of males, and triglycerides in the liver of females was observed. For male mice fed with yoghurt, a significant reduction of the levels of pro-inflammatory cytokines was detected; in female mice, the anti-inflammatory effect due to yoghurt consumption was observed only to a minor extent. Principal component analysis confirmed that gender or diet was able to group individual animals. A higher variability of data was observed in females compared with males, probably the reason why less significant differences were observed in the former.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
OBESITY
dc.subject
YOGHURT
dc.subject
OBESE MICE MODEL
dc.subject
PRO-INFLAMMATORY CYTOKINES
dc.subject.classification
Nutrición, Dietética
dc.subject.classification
Ciencias de la Salud
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD
dc.title
Sex-dependent effects of a yoghurt enriched with proteins in a mouse model of diet-induced obesity
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-12-13T18:55:50Z
dc.journal.volume
114
dc.journal.pagination
1-8
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Siroli, Lorenzo. Universidad de Bologna; Italia
dc.description.fil
Fil: Burns, Patricia Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Borgo, María Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Puntillo, Melisa Anahí. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Drago, Silvina Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Forzani, Liliana Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: D'alessandro, Maria Eugenia Guadalupe. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Reinheimer, Jorge Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perotti, Maria Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vinderola, Celso Gabriel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.journal.title
International Dairy Journal
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0958694620302843
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2020.104914
Archivos asociados