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dc.contributor.author
Giménez, Paula  
dc.contributor.author
Peralta, Guillermo Hugo  
dc.contributor.author
Guglielmotti, Daniela Marta  
dc.contributor.author
Audero, G.  
dc.contributor.author
Paez, Roxana  
dc.contributor.author
Hynes, Erica Rut  
dc.contributor.author
Bergamini, Carina Viviana  
dc.date.available
2021-12-17T16:40:34Z  
dc.date.issued
2021-05  
dc.identifier.citation
Giménez, Paula; Peralta, Guillermo Hugo; Guglielmotti, Daniela Marta; Audero, G.; Paez, Roxana; et al.; Preventing undesired eye formation in soft cheese; Elsevier; International Dairy Journal; 116; 5-2021; 1-7  
dc.identifier.issn
0958-6946  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/148949  
dc.description.abstract
The ability of the adjunct culture Lacticaseibacillus paracasei 90 (L90) to prevent undesired eye formation by heterofermentative bacteria was assessed in soft cheeses, ripened either in normal conditions or with interruptions in the cold chain. Leuconostoc mesenteroides D11 isolated from defective cheeses with undesired eye production were added to control (C) and experimental (E) Cremoso soft cheeses to simulate the occurrence of high levels of adventitious heterofermentative bacteria; the adjunct culture L90 was added only to E cheeses. The presence of high levels of L90 affected the carbohydrates fermentation, and the levels of hippuric and benzoic acids. These changes produced an adverse environment for the undesirable activity of the strain D11. In effect, the incorporation of L90 decreased the metabolic activity of the D11 strain and consequently avoided the unwanted eye formation. The maintenance of an adequate cold chain was also an important factor to obtain cheese without eye defects.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ADJUNCT CULTURE  
dc.subject
GAS-PRODUCER STRAIN  
dc.subject
EYES DEFECT  
dc.subject
CREMOSO SOFT CHEESE  
dc.subject
COMPUTED TOMOGRAPHY; BIOPRESERVATION  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Preventing undesired eye formation in soft cheese  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-12-13T18:56:05Z  
dc.journal.volume
116  
dc.journal.pagination
1-7  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Giménez, Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Peralta, Guillermo Hugo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Guglielmotti, Daniela Marta. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Audero, G.. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Santa Fe. Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Paez, Roxana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Santa Fe. Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hynes, Erica Rut. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bergamini, Carina Viviana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.journal.title
International Dairy Journal  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0958694620303289  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://doi.org/10.1016/j.idairyj.2020.104958