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dc.contributor.author
Giménez, Paula
dc.contributor.author
Peralta, Guillermo Hugo
dc.contributor.author
Guglielmotti, Daniela Marta
dc.contributor.author
Audero, G.
dc.contributor.author
Paez, Roxana
dc.contributor.author
Hynes, Erica Rut
dc.contributor.author
Bergamini, Carina Viviana
dc.date.available
2021-12-17T16:40:34Z
dc.date.issued
2021-05
dc.identifier.citation
Giménez, Paula; Peralta, Guillermo Hugo; Guglielmotti, Daniela Marta; Audero, G.; Paez, Roxana; et al.; Preventing undesired eye formation in soft cheese; Elsevier; International Dairy Journal; 116; 5-2021; 1-7
dc.identifier.issn
0958-6946
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/148949
dc.description.abstract
The ability of the adjunct culture Lacticaseibacillus paracasei 90 (L90) to prevent undesired eye formation by heterofermentative bacteria was assessed in soft cheeses, ripened either in normal conditions or with interruptions in the cold chain. Leuconostoc mesenteroides D11 isolated from defective cheeses with undesired eye production were added to control (C) and experimental (E) Cremoso soft cheeses to simulate the occurrence of high levels of adventitious heterofermentative bacteria; the adjunct culture L90 was added only to E cheeses. The presence of high levels of L90 affected the carbohydrates fermentation, and the levels of hippuric and benzoic acids. These changes produced an adverse environment for the undesirable activity of the strain D11. In effect, the incorporation of L90 decreased the metabolic activity of the D11 strain and consequently avoided the unwanted eye formation. The maintenance of an adequate cold chain was also an important factor to obtain cheese without eye defects.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ADJUNCT CULTURE
dc.subject
GAS-PRODUCER STRAIN
dc.subject
EYES DEFECT
dc.subject
CREMOSO SOFT CHEESE
dc.subject
COMPUTED TOMOGRAPHY; BIOPRESERVATION
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Preventing undesired eye formation in soft cheese
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-12-13T18:56:05Z
dc.journal.volume
116
dc.journal.pagination
1-7
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Giménez, Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Peralta, Guillermo Hugo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Guglielmotti, Daniela Marta. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Audero, G.. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Santa Fe. Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina
dc.description.fil
Fil: Paez, Roxana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Santa Fe. Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina
dc.description.fil
Fil: Hynes, Erica Rut. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bergamini, Carina Viviana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.journal.title
International Dairy Journal
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0958694620303289
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://doi.org/10.1016/j.idairyj.2020.104958
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