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dc.contributor.author
Vélez, María Ayelén  
dc.contributor.author
Zeiter, Agustin Leo  
dc.contributor.author
Capra, María Luján  
dc.contributor.author
Pozza, Leila  
dc.contributor.author
Hynes, Erica Rut  
dc.contributor.author
Perotti, Maria Cristina  
dc.date.available
2021-12-17T16:36:57Z  
dc.date.issued
2021-05  
dc.identifier.citation
Vélez, María Ayelén; Zeiter, Agustin Leo; Capra, María Luján; Pozza, Leila; Hynes, Erica Rut; et al.; Developing yoghurts containing CLA isomers-loaded liposomes and free CLA oil; Elsevier; International Dairy Journal; 116; 5-2021; 1-11  
dc.identifier.issn
0958-6946  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/148948  
dc.description.abstract
The feasibility of the addition of yoghurt with a newly developed ingredient consisting of CLA loaded liposomes was analysed. The influence of ingredient addition (at three levels: no CLA incorporation, free CLA oil or CLA-liposomes), order of thermal treatment application (before or after ingredient addition along with homogenisation by a high speed dispersion unit), and use of antioxidants (with or without tocopherols) on yoghurt manufacture was studied. CLA content, fatty acid profiles, oxidation stability, physicochemical and microbiological properties of yoghurts were evaluated. Addition of liposomal CLA or free oil did not modify the fermentation process. CLA isomers could be added before and after the thermal treatment and high CLA recoveries were found in all products. Addition of antioxidants did not influence CLA content and high oxidation stability was found. When compared with free oil addition, liposomal CLA shows a clear advantage in syneresis and improvement in the atherogenic index.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CLA liposomes  
dc.subject
yoghurt  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Developing yoghurts containing CLA isomers-loaded liposomes and free CLA oil  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-12-13T18:56:25Z  
dc.journal.volume
116  
dc.journal.pagination
1-11  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Vélez, María Ayelén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zeiter, Agustin Leo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Capra, María Luján. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pozza, Leila. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hynes, Erica Rut. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perotti, Maria Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.journal.title
International Dairy Journal  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0958694620303265?via%3Dihub  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.idairyj.2020.104956