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dc.contributor.author
Sceni, Paula  
dc.contributor.author
Palazolo, Gonzalo Gastón  
dc.contributor.author
Vasallo, María del Carmen  
dc.contributor.author
Puppo, Maria Cecilia  
dc.contributor.author
Otero, Miguel A.  
dc.contributor.author
Wagner, Jorge Ricardo  
dc.date.available
2021-12-16T17:21:29Z  
dc.date.issued
2009-07  
dc.identifier.citation
Sceni, Paula; Palazolo, Gonzalo Gastón; Vasallo, María del Carmen; Puppo, Maria Cecilia; Otero, Miguel A.; et al.; Thermal and surface behavior of yeast protein fractions from Saccharomyces cerevisiae; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 42; 6; 7-2009; 1098-1106  
dc.identifier.issn
0023-6438  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/148890  
dc.description.abstract
An easy and inexpensive method of fractionation of a yeast homogenate was proposed and it is based on differential centrifugation steps of insoluble components and subsequent precipitations of soluble fractions. In this fractionation, the effect of addition of protease inhibitor was studied. The procedure, which was performed in mild conditions in order to minimize protein denaturation, produced four fractions that proceed from distinct parts of the yeast cell and with a different chemical composition: Fr I, Fr II, Fr III and Fr IV. Thermal and surface behavior of these samples was also analyzed. Fr I and Fr II, mainly composed by cell wall debris and membrane cell components, respectively, exhibited an adsorption rate (Δγ/Δt1/2) ten-fold higher than Fr III and Fr IV, composed by nucleoproteins and cytoplasmic proteins. All fractions exhibited a unique DSC endotherm with different peak temperature (Tp) and enthalpy values (ΔH). Fr IV exhibited the highest Tp value (74 °C) and less affected by inhibitor absence. Fr I and Fr II showed the highest ΔH values (27-47 J/g protein) but they were markedly affected reducing their enthalpy values and increasing their surface properties in absence of protease inhibitor.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
CHEMICAL COMPOSITION  
dc.subject
SACCHAROMYCES CEREVISIAE  
dc.subject
SURFACE PROPERTIES  
dc.subject
THERMAL BEHAVIOR  
dc.subject
YEAST PROTEIN FRACTIONS  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Thermal and surface behavior of yeast protein fractions from Saccharomyces cerevisiae  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-12-03T19:52:24Z  
dc.identifier.eissn
1096-1127  
dc.journal.volume
42  
dc.journal.number
6  
dc.journal.pagination
1098-1106  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Sceni, Paula. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Palazolo, Gonzalo Gastón. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vasallo, María del Carmen. Instituto Cubano de Investigaciones de los Derivados de la Caña de Azúcar; Cuba  
dc.description.fil
Fil: Puppo, Maria Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Otero, Miguel A.. Instituto Cubano de Investigaciones de los Derivados de la Caña de Azúcar; Cuba  
dc.description.fil
Fil: Wagner, Jorge Ricardo. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643809000334  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2009.02.010