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dc.contributor.author
Sceni, Paula
dc.contributor.author
Palazolo, Gonzalo Gastón
dc.contributor.author
Vasallo, María del Carmen
dc.contributor.author
Puppo, Maria Cecilia
dc.contributor.author
Otero, Miguel A.
dc.contributor.author
Wagner, Jorge Ricardo
dc.date.available
2021-12-16T17:21:29Z
dc.date.issued
2009-07
dc.identifier.citation
Sceni, Paula; Palazolo, Gonzalo Gastón; Vasallo, María del Carmen; Puppo, Maria Cecilia; Otero, Miguel A.; et al.; Thermal and surface behavior of yeast protein fractions from Saccharomyces cerevisiae; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 42; 6; 7-2009; 1098-1106
dc.identifier.issn
0023-6438
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/148890
dc.description.abstract
An easy and inexpensive method of fractionation of a yeast homogenate was proposed and it is based on differential centrifugation steps of insoluble components and subsequent precipitations of soluble fractions. In this fractionation, the effect of addition of protease inhibitor was studied. The procedure, which was performed in mild conditions in order to minimize protein denaturation, produced four fractions that proceed from distinct parts of the yeast cell and with a different chemical composition: Fr I, Fr II, Fr III and Fr IV. Thermal and surface behavior of these samples was also analyzed. Fr I and Fr II, mainly composed by cell wall debris and membrane cell components, respectively, exhibited an adsorption rate (Δγ/Δt1/2) ten-fold higher than Fr III and Fr IV, composed by nucleoproteins and cytoplasmic proteins. All fractions exhibited a unique DSC endotherm with different peak temperature (Tp) and enthalpy values (ΔH). Fr IV exhibited the highest Tp value (74 °C) and less affected by inhibitor absence. Fr I and Fr II showed the highest ΔH values (27-47 J/g protein) but they were markedly affected reducing their enthalpy values and increasing their surface properties in absence of protease inhibitor.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
CHEMICAL COMPOSITION
dc.subject
SACCHAROMYCES CEREVISIAE
dc.subject
SURFACE PROPERTIES
dc.subject
THERMAL BEHAVIOR
dc.subject
YEAST PROTEIN FRACTIONS
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Thermal and surface behavior of yeast protein fractions from Saccharomyces cerevisiae
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-12-03T19:52:24Z
dc.identifier.eissn
1096-1127
dc.journal.volume
42
dc.journal.number
6
dc.journal.pagination
1098-1106
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Sceni, Paula. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Palazolo, Gonzalo Gastón. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vasallo, María del Carmen. Instituto Cubano de Investigaciones de los Derivados de la Caña de Azúcar; Cuba
dc.description.fil
Fil: Puppo, Maria Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Otero, Miguel A.. Instituto Cubano de Investigaciones de los Derivados de la Caña de Azúcar; Cuba
dc.description.fil
Fil: Wagner, Jorge Ricardo. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643809000334
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2009.02.010
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