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dc.contributor.author
Ferreyra, Susana Gisela
dc.contributor.author
Torres Palazzolo, Carolina Andrea
dc.contributor.author
Bottini, Ambrosio Ruben
dc.contributor.author
Camargo, Alejandra Beatriz
dc.contributor.author
Fontana, Ariel Ramón
dc.date.available
2021-12-16T10:59:47Z
dc.date.issued
2021-06
dc.identifier.citation
Ferreyra, Susana Gisela; Torres Palazzolo, Carolina Andrea; Bottini, Ambrosio Ruben; Camargo, Alejandra Beatriz; Fontana, Ariel Ramón; Assessment of in-vitro bioaccessibility and antioxidant capacity of phenolic compounds extracts recovered from grapevine bunch stem and cane by-products; Elsevier; Food Chemistry; 348; 6-2021; 1-10
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/148861
dc.description.abstract
Grapevine woody by-products contain bioactive substances, mainly phenolic compounds (PCs), whose beneficial health effects initially depends on their levels of intake and bioavailability. Therefore, in-vitro simulated gastrointestinal digestion (GID; oral, gastric and intestinal phases) was performed to evaluate the bioaccessibility and antioxidant capacity (AC) of PCs extracts recovered from grapevine bunch stem and cane from Malbec grape cultivar. The total PCs in cane and bunch stem extracts were 74 and 20% bioaccessible, respectively. Syringic acid, cinnamic acid, ε-viniferin, naringenin and myricetin were highly bioaccessible, noticeably ε-viniferin in cane extract with 137%. The high bioaccessibility observed, particularly for compounds at high concentration such as ε-viniferin, will help to better understand the bioactive potential of these by-products. In this sense, bunch stems and canes can be considered as new and sustainable sources of bioactive substances for applications as functional ingredients or nutraceuticals in food and pharmaceutical industries.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANTIOXIDANT ACTIVITY
dc.subject
BIOACCESSIBILITY
dc.subject
BUNCH STEM
dc.subject
GRAPE CANE
dc.subject
GRAPE-DERIVED PRODUCTS
dc.subject
IN-VITRO DIGESTION
dc.subject
POLYPHENOLS
dc.subject
WINEMAKING BY-PRODUCTS
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Assessment of in-vitro bioaccessibility and antioxidant capacity of phenolic compounds extracts recovered from grapevine bunch stem and cane by-products
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-12-03T20:21:18Z
dc.journal.volume
348
dc.journal.pagination
1-10
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Ferreyra, Susana Gisela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
dc.description.fil
Fil: Torres Palazzolo, Carolina Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bottini, Ambrosio Ruben. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
dc.description.fil
Fil: Camargo, Alejandra Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fontana, Ariel Ramón. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.129063
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814621000650
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