Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Ferreyra, Susana Gisela  
dc.contributor.author
Torres Palazzolo, Carolina Andrea  
dc.contributor.author
Bottini, Ambrosio Ruben  
dc.contributor.author
Camargo, Alejandra Beatriz  
dc.contributor.author
Fontana, Ariel Ramón  
dc.date.available
2021-12-16T10:59:47Z  
dc.date.issued
2021-06  
dc.identifier.citation
Ferreyra, Susana Gisela; Torres Palazzolo, Carolina Andrea; Bottini, Ambrosio Ruben; Camargo, Alejandra Beatriz; Fontana, Ariel Ramón; Assessment of in-vitro bioaccessibility and antioxidant capacity of phenolic compounds extracts recovered from grapevine bunch stem and cane by-products; Elsevier; Food Chemistry; 348; 6-2021; 1-10  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/148861  
dc.description.abstract
Grapevine woody by-products contain bioactive substances, mainly phenolic compounds (PCs), whose beneficial health effects initially depends on their levels of intake and bioavailability. Therefore, in-vitro simulated gastrointestinal digestion (GID; oral, gastric and intestinal phases) was performed to evaluate the bioaccessibility and antioxidant capacity (AC) of PCs extracts recovered from grapevine bunch stem and cane from Malbec grape cultivar. The total PCs in cane and bunch stem extracts were 74 and 20% bioaccessible, respectively. Syringic acid, cinnamic acid, ε-viniferin, naringenin and myricetin were highly bioaccessible, noticeably ε-viniferin in cane extract with 137%. The high bioaccessibility observed, particularly for compounds at high concentration such as ε-viniferin, will help to better understand the bioactive potential of these by-products. In this sense, bunch stems and canes can be considered as new and sustainable sources of bioactive substances for applications as functional ingredients or nutraceuticals in food and pharmaceutical industries.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANTIOXIDANT ACTIVITY  
dc.subject
BIOACCESSIBILITY  
dc.subject
BUNCH STEM  
dc.subject
GRAPE CANE  
dc.subject
GRAPE-DERIVED PRODUCTS  
dc.subject
IN-VITRO DIGESTION  
dc.subject
POLYPHENOLS  
dc.subject
WINEMAKING BY-PRODUCTS  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Assessment of in-vitro bioaccessibility and antioxidant capacity of phenolic compounds extracts recovered from grapevine bunch stem and cane by-products  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-12-03T20:21:18Z  
dc.journal.volume
348  
dc.journal.pagination
1-10  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Ferreyra, Susana Gisela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Torres Palazzolo, Carolina Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bottini, Ambrosio Ruben. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Camargo, Alejandra Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fontana, Ariel Ramón. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.129063  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814621000650