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dc.contributor.author
Karam, Laura B.  
dc.contributor.author
Ferrero, Cristina  
dc.contributor.author
Martino, Miriam Nora  
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet  
dc.contributor.author
Grossmann, María Victoria E.  
dc.date.available
2021-12-16T02:54:46Z  
dc.date.issued
2006-08  
dc.identifier.citation
Karam, Laura B.; Ferrero, Cristina; Martino, Miriam Nora; Zaritzky, Noemi Elisabet; Grossmann, María Victoria E.; Thermal, microstructural and textural characterisation of gelatinised corn, cassava and yam starch blends; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 41; 7; 8-2006; 805-812  
dc.identifier.issn
0950-5423  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/148833  
dc.description.abstract
The functional properties of mixtures of maize, cassava and yam starches and their relationships with microstructural characteristics were investigated. Experiments were performed following the simplex-centroid design with internal points and restrictions (upper limit) for yam starch proportion. The statistical model used (Scheffé canonical equation) was a powerful tool to predict the pastes behaviour within the limits of the experimental area. Polynomials with second level interactions were applied to obtain the surface response. Viscoelastic attributes of mixtures differed from those of individual starches. As shown by differential scanning calorimetry and microscopical observations, physical properties of the mixtures depended on the type of networks obtained. These networks varied upon yam, corn and cassava starch proportions as each one has a particular characteristic: gelatinisation temperature, granule size, swelling capacity and amylose/amylopectin ratio among others.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CASSAVA STARCH  
dc.subject
CORN STARCH  
dc.subject
GELATINISATION  
dc.subject
MICROSCOPY  
dc.subject
VISCOELASTICITY  
dc.subject
YAM STARCH  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Thermal, microstructural and textural characterisation of gelatinised corn, cassava and yam starch blends  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-12-03T19:51:59Z  
dc.identifier.eissn
1365-2621  
dc.journal.volume
41  
dc.journal.number
7  
dc.journal.pagination
805-812  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Karam, Laura B.. Universidade Estadual de Londrina; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Ferrero, Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martino, Miriam Nora. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Grossmann, María Victoria E.. Universidade Estadual de Londrina; Brasil  
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2621.2005.01110.x  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2621.2005.01110.x