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dc.contributor.author
Karam, Laura B.
dc.contributor.author
Ferrero, Cristina
dc.contributor.author
Martino, Miriam Nora
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet
dc.contributor.author
Grossmann, María Victoria E.
dc.date.available
2021-12-16T02:54:46Z
dc.date.issued
2006-08
dc.identifier.citation
Karam, Laura B.; Ferrero, Cristina; Martino, Miriam Nora; Zaritzky, Noemi Elisabet; Grossmann, María Victoria E.; Thermal, microstructural and textural characterisation of gelatinised corn, cassava and yam starch blends; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 41; 7; 8-2006; 805-812
dc.identifier.issn
0950-5423
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/148833
dc.description.abstract
The functional properties of mixtures of maize, cassava and yam starches and their relationships with microstructural characteristics were investigated. Experiments were performed following the simplex-centroid design with internal points and restrictions (upper limit) for yam starch proportion. The statistical model used (Scheffé canonical equation) was a powerful tool to predict the pastes behaviour within the limits of the experimental area. Polynomials with second level interactions were applied to obtain the surface response. Viscoelastic attributes of mixtures differed from those of individual starches. As shown by differential scanning calorimetry and microscopical observations, physical properties of the mixtures depended on the type of networks obtained. These networks varied upon yam, corn and cassava starch proportions as each one has a particular characteristic: gelatinisation temperature, granule size, swelling capacity and amylose/amylopectin ratio among others.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CASSAVA STARCH
dc.subject
CORN STARCH
dc.subject
GELATINISATION
dc.subject
MICROSCOPY
dc.subject
VISCOELASTICITY
dc.subject
YAM STARCH
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Thermal, microstructural and textural characterisation of gelatinised corn, cassava and yam starch blends
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-12-03T19:51:59Z
dc.identifier.eissn
1365-2621
dc.journal.volume
41
dc.journal.number
7
dc.journal.pagination
805-812
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Karam, Laura B.. Universidade Estadual de Londrina; Brasil
dc.description.fil
Fil: Ferrero, Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martino, Miriam Nora. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Grossmann, María Victoria E.. Universidade Estadual de Londrina; Brasil
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2621.2005.01110.x
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2621.2005.01110.x
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