Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Rey, María de Los Ángeles  
dc.contributor.author
Cap, Marina  
dc.contributor.author
Favre, Leonardo Cristian  
dc.contributor.author
Rodríguez Racca, Anabel  
dc.contributor.author
Dus Santos, María José  
dc.contributor.author
Vaudagna, Sergio Ramon  
dc.contributor.author
Mozgovoj, Marina Valeria  
dc.date.available
2021-12-14T10:40:55Z  
dc.date.issued
2021-02  
dc.identifier.citation
Rey, María de Los Ángeles; Cap, Marina; Favre, Leonardo Cristian; Rodríguez Racca, Anabel; Dus Santos, María José; et al.; Evaluation of PMA-qPCR methodology to detect and quantify viable Shiga toxin-producing Escherichia coli in beef burgers; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of Food Processing and Preservation; 45; 4; 2-2021; 1-8  
dc.identifier.issn
0145-8892  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/148679  
dc.description.abstract
Propidium monoazide (PMA) is a selective nucleic acid intercalating dye that can be combined with real-time PCR (qPCR) in order to evaluate cell viability in food samples. The aim of the present work was to evaluate PMA-qPCR to detect and quantify viable STEC cells in beef burgers using stx2 as target gene. First, it was determined that 100 µM of PMA could inhibit qPCR signal from non-viable cells and had no influence on the amplification of different concentrations of viable cells. Then, it was shown that PMA efficiently distinguished between different log cfu of viable cells in presence of a high concentration of non-viable cells, both in culture and in beef burger homogenates. Finally, it was determined that PMA could distinguish between viable and non-viable cells within the same log cfu in beef burger homogenates. PMA-qPCR effectively detected and quantified viable STEC cells in culture and in beef burger homogenates. Novelty impact statement: The main achievement of this work is that we demonstrate PMA-qPCR could not only detect, but also quantify viable STEC cells targeting stx2 gene, even in the presence of a high concentration of non-viable STEC cells in a complex matrix as beef burgers. This methodology can be used to assess effectiveness of antimicrobial treatments to reduce STEC contamination in meat products more rapidly and with less pathogenic residues than conventional methods.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
STEC  
dc.subject
Propidium monoazide  
dc.subject
Viability  
dc.subject
qPCR  
dc.subject.classification
Métodos de Investigación en Bioquímica  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Evaluation of PMA-qPCR methodology to detect and quantify viable Shiga toxin-producing Escherichia coli in beef burgers  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-07-08T19:46:08Z  
dc.journal.volume
45  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
1-8  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Rey, María de Los Ángeles. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cap, Marina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Favre, Leonardo Cristian. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodríguez Racca, Anabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Dus Santos, María José. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación En Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Virología E Innovaciones Tecnológicas. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Virología E Innovaciones Tecnológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vaudagna, Sergio Ramon. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mozgovoj, Marina Valeria. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Processing and Preservation  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jfpp.15338  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/jfpp.15338