Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Origone, Andrea Cecilia  
dc.contributor.author
Gonzalez Flores, Melisa  
dc.contributor.author
Rodríguez, María Eugenia  
dc.contributor.author
Querol, Amparo  
dc.contributor.author
Lopes, Christian Ariel  
dc.date.available
2021-12-09T20:13:07Z  
dc.date.issued
2020-05  
dc.identifier.citation
Origone, Andrea Cecilia; Gonzalez Flores, Melisa; Rodríguez, María Eugenia; Querol, Amparo; Lopes, Christian Ariel; Inheritance of winemaking stress factors tolerance in Saccharomyces uvarum/S. eubayanus × S. cerevisiae artificial hybrids; Elsevier Science; International Journal of Food Microbiology; 320; 5-2020; 1-11  
dc.identifier.issn
0168-1605  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/148517  
dc.description.abstract
Stress has been defined as any environmental factor that impairs the growth of a living organism. High concentrations of ethanol, sugars and SO2 as well as temperature variations occurring during winemaking processes are some recognized stress factors that yeasts must overcome in order to avoid stuck or sluggish fermentations. At least two of these factors -sugar and ethanol concentrations- are strongly influenced by the global warming, which become them a worry for the future years in the winemaking industry. One of the most interesting strategies to face this complex situation is the generation of hybrids possessing, in a single yeast strain, a broader range of stress factors tolerance than their parents. In the present study, we evaluated four artificial hybrids generated with S. cerevisiae, S. uvarum and S. eubayanus using a non-GMO-generating method, in their tolerance to a set of winemaking stress factors. Their capacity to overcome specific artificial winemaking situations associated with global warming was also analyzed. All four hybrids were able to grow in a wider temperature range (8‐37 °C) than their parents. Hybrids showed intermediate tolerance to higher ethanol, sugar and sulphite concentrations than their parents. Additionally, the hybrids showed an excellent fermentative behaviour in musts containing high fructose concentrations at low temperature as well as under a condition mimicking a stuck fermentation.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CLIMATE CHANGE  
dc.subject
CRYOTOLERANCE  
dc.subject
ETHANOL  
dc.subject
SULPHITE  
dc.subject
WINE  
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Inheritance of winemaking stress factors tolerance in Saccharomyces uvarum/S. eubayanus × S. cerevisiae artificial hybrids  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-11-30T16:16:46Z  
dc.journal.volume
320  
dc.journal.pagination
1-11  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Origone, Andrea Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gonzalez Flores, Melisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodríguez, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Querol, Amparo. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España  
dc.description.fil
Fil: Lopes, Christian Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2019.108500  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168160519304313