Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Origone, Andrea Cecilia
dc.contributor.author
Gonzalez Flores, Melisa
dc.contributor.author
Rodríguez, María Eugenia
dc.contributor.author
Querol, Amparo
dc.contributor.author
Lopes, Christian Ariel
dc.date.available
2021-12-09T20:13:07Z
dc.date.issued
2020-05
dc.identifier.citation
Origone, Andrea Cecilia; Gonzalez Flores, Melisa; Rodríguez, María Eugenia; Querol, Amparo; Lopes, Christian Ariel; Inheritance of winemaking stress factors tolerance in Saccharomyces uvarum/S. eubayanus × S. cerevisiae artificial hybrids; Elsevier Science; International Journal of Food Microbiology; 320; 5-2020; 1-11
dc.identifier.issn
0168-1605
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/148517
dc.description.abstract
Stress has been defined as any environmental factor that impairs the growth of a living organism. High concentrations of ethanol, sugars and SO2 as well as temperature variations occurring during winemaking processes are some recognized stress factors that yeasts must overcome in order to avoid stuck or sluggish fermentations. At least two of these factors -sugar and ethanol concentrations- are strongly influenced by the global warming, which become them a worry for the future years in the winemaking industry. One of the most interesting strategies to face this complex situation is the generation of hybrids possessing, in a single yeast strain, a broader range of stress factors tolerance than their parents. In the present study, we evaluated four artificial hybrids generated with S. cerevisiae, S. uvarum and S. eubayanus using a non-GMO-generating method, in their tolerance to a set of winemaking stress factors. Their capacity to overcome specific artificial winemaking situations associated with global warming was also analyzed. All four hybrids were able to grow in a wider temperature range (8‐37 °C) than their parents. Hybrids showed intermediate tolerance to higher ethanol, sugar and sulphite concentrations than their parents. Additionally, the hybrids showed an excellent fermentative behaviour in musts containing high fructose concentrations at low temperature as well as under a condition mimicking a stuck fermentation.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CLIMATE CHANGE
dc.subject
CRYOTOLERANCE
dc.subject
ETHANOL
dc.subject
SULPHITE
dc.subject
WINE
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Inheritance of winemaking stress factors tolerance in Saccharomyces uvarum/S. eubayanus × S. cerevisiae artificial hybrids
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-30T16:16:46Z
dc.journal.volume
320
dc.journal.pagination
1-11
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Origone, Andrea Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gonzalez Flores, Melisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rodríguez, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Querol, Amparo. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España
dc.description.fil
Fil: Lopes, Christian Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Microbiology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2019.108500
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168160519304313
Archivos asociados