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dc.contributor.author
Su, Ying
dc.contributor.author
Origone, Andrea Cecilia
dc.contributor.author
Rodríguez, María Eugenia
dc.contributor.author
Querol, Amparo
dc.contributor.author
Guillamón, José Manuel
dc.contributor.author
Lopes, Christian Ariel
dc.date.available
2021-12-07T22:50:54Z
dc.date.issued
2019-02-16
dc.identifier.citation
Su, Ying; Origone, Andrea Cecilia; Rodríguez, María Eugenia; Querol, Amparo; Guillamón, José Manuel; et al.; Fermentative behaviour and competition capacity of cryotolerant Saccharomyces species in different nitrogen conditions; Elsevier Science; International Journal of Food Microbiology; 291; 16-2-2019; 111-120
dc.identifier.issn
0168-1605
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/148436
dc.description.abstract
The selection of yeasts with low nitrogen requirement is a current need in winemaking. In this work, we analysed nitrogen requirements of strains belonging to the cryotolerant species S. uvarum, S. eubayanus and S. kudriavzevii, in order to evaluate their potential for conducting the fermentation of low nitrogen content grape musts. Our result demonstrated that S. eubayanus is the species less influenced by the increasing nitrogen concentrations in both growth and fermentation conditions. Strains showing the best behaviours, S. eubayanus NPCC 1285 and S. uvarum NPCC 1317, were selected to be tested in mixed cultures with S. cerevisiae T73 at different temperatures (12 °C, 20 °C and 28 °C) in synthetic grape must with different nitrogen concentrations (60, 140 and 300 mg/L YAN). The cryotolerant strains dominated the fermentations carried out at 12 °C while S. cerevisiae prevailed at 28 °C independently from the nitrogen concentration. At intermediate temperature, 20 °C, S. eubayanus mono and mixed cultures showed the best fermentative behaviour especially with low and intermediate nitrogen concentration. In summary, cryotolerant Saccharomyces species, particularly S. eubayanus, could be interesting tools to avoid fermentations stucks caused by low nitrogen content in grape musts.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
NITROGEN
dc.subject
SACCHAROMYCES EUBAYANUS
dc.subject
SACCHAROMYCES KUDRIAVZEVII
dc.subject
SACCHAROMYCES UVARUM
dc.subject
WINE
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Fermentative behaviour and competition capacity of cryotolerant Saccharomyces species in different nitrogen conditions
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-30T16:17:23Z
dc.journal.volume
291
dc.journal.pagination
111-120
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.description.fil
Fil: Su, Ying. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España
dc.description.fil
Fil: Origone, Andrea Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química | Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rodríguez, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química | Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional del Comahue; Argentina
dc.description.fil
Fil: Querol, Amparo. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España
dc.description.fil
Fil: Guillamón, José Manuel. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España
dc.description.fil
Fil: Lopes, Christian Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química | Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional del Comahue; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Microbiology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168160518304859?via%3Dihub
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2018.11.020
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