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dc.contributor.author
Su, Ying  
dc.contributor.author
Origone, Andrea Cecilia  
dc.contributor.author
Rodríguez, María Eugenia  
dc.contributor.author
Querol, Amparo  
dc.contributor.author
Guillamón, José Manuel  
dc.contributor.author
Lopes, Christian Ariel  
dc.date.available
2021-12-07T22:50:54Z  
dc.date.issued
2019-02-16  
dc.identifier.citation
Su, Ying; Origone, Andrea Cecilia; Rodríguez, María Eugenia; Querol, Amparo; Guillamón, José Manuel; et al.; Fermentative behaviour and competition capacity of cryotolerant Saccharomyces species in different nitrogen conditions; Elsevier Science; International Journal of Food Microbiology; 291; 16-2-2019; 111-120  
dc.identifier.issn
0168-1605  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/148436  
dc.description.abstract
The selection of yeasts with low nitrogen requirement is a current need in winemaking. In this work, we analysed nitrogen requirements of strains belonging to the cryotolerant species S. uvarum, S. eubayanus and S. kudriavzevii, in order to evaluate their potential for conducting the fermentation of low nitrogen content grape musts. Our result demonstrated that S. eubayanus is the species less influenced by the increasing nitrogen concentrations in both growth and fermentation conditions. Strains showing the best behaviours, S. eubayanus NPCC 1285 and S. uvarum NPCC 1317, were selected to be tested in mixed cultures with S. cerevisiae T73 at different temperatures (12 °C, 20 °C and 28 °C) in synthetic grape must with different nitrogen concentrations (60, 140 and 300 mg/L YAN). The cryotolerant strains dominated the fermentations carried out at 12 °C while S. cerevisiae prevailed at 28 °C independently from the nitrogen concentration. At intermediate temperature, 20 °C, S. eubayanus mono and mixed cultures showed the best fermentative behaviour especially with low and intermediate nitrogen concentration. In summary, cryotolerant Saccharomyces species, particularly S. eubayanus, could be interesting tools to avoid fermentations stucks caused by low nitrogen content in grape musts.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
NITROGEN  
dc.subject
SACCHAROMYCES EUBAYANUS  
dc.subject
SACCHAROMYCES KUDRIAVZEVII  
dc.subject
SACCHAROMYCES UVARUM  
dc.subject
WINE  
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Fermentative behaviour and competition capacity of cryotolerant Saccharomyces species in different nitrogen conditions  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-11-30T16:17:23Z  
dc.journal.volume
291  
dc.journal.pagination
111-120  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.description.fil
Fil: Su, Ying. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España  
dc.description.fil
Fil: Origone, Andrea Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química | Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodríguez, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química | Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional del Comahue; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Querol, Amparo. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España  
dc.description.fil
Fil: Guillamón, José Manuel. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España  
dc.description.fil
Fil: Lopes, Christian Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química | Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional del Comahue; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168160518304859?via%3Dihub  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2018.11.020