Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Machin Ferrero, Lucas Maximiliano  
dc.contributor.author
Araujo, Paula Zulema  
dc.contributor.author
Valdeón, Daniel Horacio  
dc.contributor.author
Nishihara Hun, Andrea L.  
dc.contributor.author
Fernando D. Mele  
dc.date.available
2021-12-06T14:03:29Z  
dc.date.issued
2021-11  
dc.identifier.citation
Machin Ferrero, Lucas Maximiliano; Araujo, Paula Zulema; Valdeón, Daniel Horacio; Nishihara Hun, Andrea L.; Fernando D. Mele; Water footprint of lemon production in Argentina; Elsevier Science; Science of the Total Environment; 11-2021  
dc.identifier.issn
0048-9697  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/148262  
dc.description.abstract
This work comes to fill a knowledge gap regarding the sustainability of the lemon industry. The motivation is the prominent role of the citrus sector in the economy of the northwest of Argentina and in the world: Argentina is the eighth largest producer of fresh citrus fruits, one of the four leading lemon-producing countries and the world's first lemon processor. A water footprint study is conducted to obtain relevant information on the water consumption and degradation associated with citrus production, according to the Water Footprint Network guidelines. A remarkable aspect is that most data used come mainly from actual practices and sources considering daily weather data of seven weather stations from 2012 to 2018. The green, blue and grey water footprints linked to the primary production of lemons are evaluated every year. The water footprint is distributed approximately in 69% (234 m3t−1) green, 8% (30 m3t−1) blue and 23% (82 m3t−1) grey. In addition, the Available Water Remaining (AWARE) indicator is used for outlining the blue water sustainability, resulting in a potential for blue water deprivation of 102 m3 world eq. per tonne of harvested lemons. This work is expected to serve as a baseline to provide diagnosis and improvement opportunities in the lemon sector for public and private stakeholders.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BLUE WATER  
dc.subject
GREEN WATER  
dc.subject
GREY WATER  
dc.subject
TUCUMÁN  
dc.subject
WATER CONSUMPTION  
dc.subject
WATER SCARCITY FOOTPRINT  
dc.subject.classification
Otras Ingeniería Química  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Water footprint of lemon production in Argentina  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-12-03T20:08:09Z  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Machin Ferrero, Lucas Maximiliano. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Exactas y Tecnología. Departamento de Ingeniería en Procesos y Gestión Industrial; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Araujo, Paula Zulema. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Exactas y Tecnología. Departamento de Ingeniería en Procesos y Gestión Industrial; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Valdeón, Daniel Horacio. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Exactas y Tecnología. Departamento de Ingeniería en Procesos y Gestión Industrial; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nishihara Hun, Andrea L.. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Exactas y Tecnología. Departamento de Ingeniería en Procesos y Gestión Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fernando D. Mele. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Exactas y Tecnología. Departamento de Ingeniería en Procesos y Gestión Industrial; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.journal.title
Science of the Total Environment  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0048969721066900  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2021.151614