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dc.contributor.author
López Córdoba, Alex Fernando
dc.contributor.author
Estevez Areco, Santiago
dc.contributor.author
Goyanes, Silvia Nair
dc.date.available
2021-12-02T17:35:28Z
dc.date.issued
2019-07-01
dc.identifier.citation
López Córdoba, Alex Fernando; Estevez Areco, Santiago; Goyanes, Silvia Nair; Potato starch-based biocomposites with enhanced thermal, mechanical and barrier properties comprising water-resistant electrospun poly (vinyl alcohol) fibers and yerba mate extract; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 215; 01-7-2019; 377-387
dc.identifier.issn
0144-8617
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/147981
dc.description.abstract
Water-resistant electrospun poly(vinyl alcohol) (PVA) mats and a yerba mate extract (YM) were incorporated together within potato starch (PS) matrices to prepare biocomposites (PS-YM/PVA/PS-YM). The thermal, mechanical and barrier properties of the PS-YM/PVA/PS-YM systems were compared with biocomposites without YM (PS/PVA/PS) and, with potato starch films without (PS) and with (PS-YM) the YM extract. Scanning electron microscopy analysis showed that the electrospun mats were fully incorporated into the biocomposites and that the PS/PVA interlayer adhesion was only slightly affected by the addition of the extract. Infrared spectra analysis confirmed that this behavior was due to the lower amount of hydroxyl groups available in the biocomposites. As compared with the other systems, the PS-YM/PVA/PS-YM biocomposites exhibited better light- and water vapor barrier properties. Moreover, the presence of the electrospun PVA core layer and the YM extract caused an increase of around 60% in the elastic modulus of these materials.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
COMPOSITES
dc.subject
ELECTROSPINNING
dc.subject
FIBERS
dc.subject
POLY (VINYL ALCOHOL)
dc.subject
STARCH
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Potato starch-based biocomposites with enhanced thermal, mechanical and barrier properties comprising water-resistant electrospun poly (vinyl alcohol) fibers and yerba mate extract
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-20T15:55:49Z
dc.journal.volume
215
dc.journal.pagination
377-387
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: López Córdoba, Alex Fernando. Escuela de Administración de Empresas Agropecuarias. Facultad Seccional Duitama. Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia; Colombia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Estevez Areco, Santiago. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Física. Laboratorio de Polímeros y Materiales Compuestos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Goyanes, Silvia Nair. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Física. Laboratorio de Polímeros y Materiales Compuestos; Argentina
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0144861719303844
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2019.03.105
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