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dc.contributor.author
Kvapil, Maria Florencia
dc.contributor.author
Rodriguez, Silvia del Carmen
dc.contributor.author
Qüesta, Ana Gabriela
dc.contributor.author
Mascheroni, Rodolfo Horacio
dc.date.available
2021-12-01T02:54:26Z
dc.date.issued
2020-10-10
dc.identifier.citation
Kvapil, Maria Florencia; Rodriguez, Silvia del Carmen; Qüesta, Ana Gabriela; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Evaluation of process conditions on osmotic dehydration and quality indexes of pumpkin (Cucurbita moschata) and further polymeric film selection for packaging and refrigerated storage; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 56; 4; 10-10-2020; 1959-1971
dc.identifier.issn
0950-5423
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/147817
dc.description.abstract
We studied the influence of composition and concentration of solutions and product size on mass transfer kinetics during Anco pumpkin osmotic dehydration (OD). Once optimal conditions were determined, samples packed in commercial polymeric films were microbiologically analysed during refrigerated storage. The optimal OD time was 3 h, when the efficiency index WL/SG (water loss/solid gain) was stabilised. At this time, 1.0 and 1.5 cm cubes presented the highest index value (about 11) in binary solution (sucrose 55°Bx). WL was higher in 1.0 cm cubes for each dehydrating ternary salt solution tested, and no significant differences in firmness were observed with Calcium Lactate addition. Thus, optimal condition for OD in ternary solutions was 180 min and 55°Bx – 2% NaCl. Microbiological determinations were done for dehydrated (55°Bx without/with 2% NaCl) and untreated samples, packaged in different polymeric films. The combination with lowest mesophilic and psychrophilic counts at day 10 was: samples dehydrated with ternary solution of sucrose-salt packed in Polypropylene film.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANCO PUMPKIN
dc.subject
DEHYDRATION CONDITIONS
dc.subject
OSMOTIC DEHYDRATION
dc.subject
QUALITY FACTORS
dc.subject
REFRIGERATED STORAGE
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Evaluation of process conditions on osmotic dehydration and quality indexes of pumpkin (Cucurbita moschata) and further polymeric film selection for packaging and refrigerated storage
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-09-07T14:33:08Z
dc.journal.volume
56
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
1959-1971
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Kvapil, Maria Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Silvia del Carmen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustrias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Qüesta, Ana Gabriela. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustrias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijfs.14827
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.14827
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