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dc.contributor.author
Kvapil, Maria Florencia  
dc.contributor.author
Rodriguez, Silvia del Carmen  
dc.contributor.author
Qüesta, Ana Gabriela  
dc.contributor.author
Mascheroni, Rodolfo Horacio  
dc.date.available
2021-12-01T02:54:26Z  
dc.date.issued
2020-10-10  
dc.identifier.citation
Kvapil, Maria Florencia; Rodriguez, Silvia del Carmen; Qüesta, Ana Gabriela; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Evaluation of process conditions on osmotic dehydration and quality indexes of pumpkin (Cucurbita moschata) and further polymeric film selection for packaging and refrigerated storage; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 56; 4; 10-10-2020; 1959-1971  
dc.identifier.issn
0950-5423  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/147817  
dc.description.abstract
We studied the influence of composition and concentration of solutions and product size on mass transfer kinetics during Anco pumpkin osmotic dehydration (OD). Once optimal conditions were determined, samples packed in commercial polymeric films were microbiologically analysed during refrigerated storage. The optimal OD time was 3 h, when the efficiency index WL/SG (water loss/solid gain) was stabilised. At this time, 1.0 and 1.5 cm cubes presented the highest index value (about 11) in binary solution (sucrose 55°Bx). WL was higher in 1.0 cm cubes for each dehydrating ternary salt solution tested, and no significant differences in firmness were observed with Calcium Lactate addition. Thus, optimal condition for OD in ternary solutions was 180 min and 55°Bx – 2% NaCl. Microbiological determinations were done for dehydrated (55°Bx without/with 2% NaCl) and untreated samples, packaged in different polymeric films. The combination with lowest mesophilic and psychrophilic counts at day 10 was: samples dehydrated with ternary solution of sucrose-salt packed in Polypropylene film.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANCO PUMPKIN  
dc.subject
DEHYDRATION CONDITIONS  
dc.subject
OSMOTIC DEHYDRATION  
dc.subject
QUALITY FACTORS  
dc.subject
REFRIGERATED STORAGE  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Evaluation of process conditions on osmotic dehydration and quality indexes of pumpkin (Cucurbita moschata) and further polymeric film selection for packaging and refrigerated storage  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-07T14:33:08Z  
dc.journal.volume
56  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
1959-1971  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Kvapil, Maria Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Silvia del Carmen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustrias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Qüesta, Ana Gabriela. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustrias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijfs.14827  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.14827