Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Defagó, María Daniela
dc.contributor.author
Elorriaga, Natalia
dc.contributor.author
Eynard, Aldo Renato
dc.contributor.author
Poggio, Rosana
dc.contributor.author
Gutiérrez, Laura
dc.contributor.author
Irazola, Vilma
dc.contributor.author
Rubinstein, Adolfo Luis
dc.date.available
2021-11-30T14:46:35Z
dc.date.issued
2019-11
dc.identifier.citation
Defagó, María Daniela; Elorriaga, Natalia; Eynard, Aldo Renato; Poggio, Rosana; Gutiérrez, Laura; et al.; Associations between major dietary patterns and biomarkers of endothelial dysfunction in two urban midsized cities of Argentina; Elsevier Science Inc.; Nutrition; 67-68; 11-2019; 1-6
dc.identifier.issn
0899-9007
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/147734
dc.description.abstract
Objective: To examine whether dietary patterns (DP) are associated with endothelial dysfunction (ED) markers in an Argentinian population. Research Methods & Procedures: Cross-sectional study. The sample belonged to 1,983 subjects from two mid-sized cities of Argentina, involved in CESCAS I Study. To define DP, a food-frequency questionnaire was applied. In a subsample randomly selected from the primary cohort, serum concentrations of C-reactive protein (hs-CRP), soluble vascular cell adhesion molecule-1 (sVCAM-1), soluble intercellular adhesion molecule-1 (sICAM-1), and soluble E selectin (sSELE) were determined. Correlations and multiple linear regression models were used to assess the relation between each quartile of DP adherence score and ED markers (Q1 lowest adherence; Q4 highest adherence). Results: Three DPs were identified: Traditional (TDP), Prudent (PDP), and Convenience and processed (CDP). TDP was characterized by higher intake of refined grains, red meat, whole fat dairy products, vegetable oils, and “mate”, a traditional South American infused drink; PDP was characterized by higher intake of vegetables, fruit, low-fat dairy products, whole grains, and legumes; and CDP consisted mainly of processed meat, snacks, pizza, and “empanadas”, a stuffed bread served baked or fried. Lower scores (Q2, Q3) in TDP were inversely associated to concentrations of sSELE (P < 0.0001 and P < 0.05, respectively). In PDP, higher scores were inversely associated with hs-CRP, whereas lower scores showed a positive relation with sSELE (P < 0.05). Contrariwise, higher scores in CDP were directly associated with sSELE concentrations (P < 0.05). Conclusion: Adherence for each DP identified is differentially related to ED markers in the studied population.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science Inc.
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ARGENTINA
dc.subject
DIET
dc.subject
ENDOTHELIUM
dc.subject
MARKERS
dc.subject.classification
Epidemiología
dc.subject.classification
Ciencias de la Salud
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD
dc.title
Associations between major dietary patterns and biomarkers of endothelial dysfunction in two urban midsized cities of Argentina
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-01-04T14:32:41Z
dc.journal.volume
67-68
dc.journal.pagination
1-6
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Defagó, María Daniela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina
dc.description.fil
Fil: Elorriaga, Natalia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública. Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria. Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública; Argentina
dc.description.fil
Fil: Eynard, Aldo Renato. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Medicina. Escuela de Nutrición; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina
dc.description.fil
Fil: Poggio, Rosana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública. Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria. Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gutiérrez, Laura. Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Irazola, Vilma. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública. Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria. Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rubinstein, Adolfo Luis. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública. Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria. Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública; Argentina
dc.journal.title
Nutrition
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0899900718303137
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.nut.2019.06.002
Archivos asociados