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dc.contributor.author
Rodríguez Sánchez, Rodrigo Antonio
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dc.contributor.author
Canelon Gonzalez, Dilsia Josefina
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dc.contributor.author
Cosenza, Vanina A.
dc.contributor.author
Fissore, Eliana Noemi
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dc.contributor.author
Gerschenson, Lia Noemi
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dc.contributor.author
Matulewicz, Maria Cristina
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dc.contributor.author
Ciancia, Marina
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dc.date.available
2021-11-26T22:03:42Z
dc.date.issued
2019-06-01
dc.identifier.citation
Rodríguez Sánchez, Rodrigo Antonio; Canelon Gonzalez, Dilsia Josefina; Cosenza, Vanina A.; Fissore, Eliana Noemi; Gerschenson, Lia Noemi; et al.; Gracilariopsis hommersandii, a red seaweed, source of agar and sulfated polysaccharides with unusual structures; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 213; 01-6-2019; 138-146
dc.identifier.issn
0144-8617
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/147568
dc.description.abstract
Red seaweed Gracilariopsis hommersandii produces important amounts of non-gelling galactans, which were extracted with hot water (GrC, yield, 37%, viscosity average molecular weight, Mv 109 kDa), comprising agarose and sulfated galactan structures. The alkali modified derivative, GrCTr (Mv 95 kDa), gave a galactose:3,6-anhydrogalactose molar ratio of 1.0:0.9, and a more regular structure, favouring gelation (melting and gelling temperatures 64 and 14 °C, respectively). The rheological properties of this product suggest possible applications as hydrocolloid. G. hommersandii also biosynthesizes non gelling sulfated galactan fractions with diads constituted by β-D-galactose and partially cyclized α-L-galactose units or non-cyclized α-D-galactose residues. Sulfation was mainly detected on C6 or C4 of the β-D-galactose units, and on C6 and, in minor amounts, on C3 of the α-L-galactose units. The presence of β-apiuronic acid was demonstrated for these fractions as side chains of the galactan backbone. Carrageenan structures were found for the first time in an agarophyte of the Gracilariales.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
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dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
AGAR
dc.subject
APIURONIC ACID
dc.subject
D/L-HYBRID GALACTANS
dc.subject
GRACILARIOPSIS HOMMERSANDII
dc.subject
SULFATED GALACTANS
dc.subject.classification
Química Orgánica
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dc.subject.classification
Ciencias Químicas
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dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
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dc.title
Gracilariopsis hommersandii, a red seaweed, source of agar and sulfated polysaccharides with unusual structures
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-25T18:00:24Z
dc.journal.volume
213
dc.journal.pagination
138-146
dc.journal.pais
Reino Unido
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dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Rodríguez Sánchez, Rodrigo Antonio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Química de Biomoléculas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Canelon Gonzalez, Dilsia Josefina. Universidad Central de Venezuela; Venezuela
dc.description.fil
Fil: Cosenza, Vanina A.. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fissore, Eliana Noemi. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gerschenson, Lia Noemi. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Matulewicz, Maria Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ciancia, Marina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers
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dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2019.02.071
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0144861719302139?via%3Dihub
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