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dc.contributor.author
Rodríguez Sánchez, Rodrigo Antonio

dc.contributor.author
Canelon Gonzalez, Dilsia Josefina

dc.contributor.author
Cosenza, Vanina A.
dc.contributor.author
Fissore, Eliana Noemi

dc.contributor.author
Gerschenson, Lia Noemi

dc.contributor.author
Matulewicz, Maria Cristina

dc.contributor.author
Ciancia, Marina

dc.date.available
2021-11-26T22:03:42Z
dc.date.issued
2019-06-01
dc.identifier.citation
Rodríguez Sánchez, Rodrigo Antonio; Canelon Gonzalez, Dilsia Josefina; Cosenza, Vanina A.; Fissore, Eliana Noemi; Gerschenson, Lia Noemi; et al.; Gracilariopsis hommersandii, a red seaweed, source of agar and sulfated polysaccharides with unusual structures; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 213; 01-6-2019; 138-146
dc.identifier.issn
0144-8617
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/147568
dc.description.abstract
Red seaweed Gracilariopsis hommersandii produces important amounts of non-gelling galactans, which were extracted with hot water (GrC, yield, 37%, viscosity average molecular weight, Mv 109 kDa), comprising agarose and sulfated galactan structures. The alkali modified derivative, GrCTr (Mv 95 kDa), gave a galactose:3,6-anhydrogalactose molar ratio of 1.0:0.9, and a more regular structure, favouring gelation (melting and gelling temperatures 64 and 14 °C, respectively). The rheological properties of this product suggest possible applications as hydrocolloid. G. hommersandii also biosynthesizes non gelling sulfated galactan fractions with diads constituted by β-D-galactose and partially cyclized α-L-galactose units or non-cyclized α-D-galactose residues. Sulfation was mainly detected on C6 or C4 of the β-D-galactose units, and on C6 and, in minor amounts, on C3 of the α-L-galactose units. The presence of β-apiuronic acid was demonstrated for these fractions as side chains of the galactan backbone. Carrageenan structures were found for the first time in an agarophyte of the Gracilariales.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
AGAR
dc.subject
APIURONIC ACID
dc.subject
D/L-HYBRID GALACTANS
dc.subject
GRACILARIOPSIS HOMMERSANDII
dc.subject
SULFATED GALACTANS
dc.subject.classification
Química Orgánica

dc.subject.classification
Ciencias Químicas

dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS

dc.title
Gracilariopsis hommersandii, a red seaweed, source of agar and sulfated polysaccharides with unusual structures
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-25T18:00:24Z
dc.journal.volume
213
dc.journal.pagination
138-146
dc.journal.pais
Reino Unido

dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Rodríguez Sánchez, Rodrigo Antonio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Química de Biomoléculas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Canelon Gonzalez, Dilsia Josefina. Universidad Central de Venezuela; Venezuela
dc.description.fil
Fil: Cosenza, Vanina A.. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fissore, Eliana Noemi. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gerschenson, Lia Noemi. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Matulewicz, Maria Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ciancia, Marina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2019.02.071
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0144861719302139?via%3Dihub
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