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dc.contributor.author
Rodríguez Sánchez, Rodrigo Antonio  
dc.contributor.author
Canelon Gonzalez, Dilsia Josefina  
dc.contributor.author
Cosenza, Vanina A.  
dc.contributor.author
Fissore, Eliana Noemi  
dc.contributor.author
Gerschenson, Lia Noemi  
dc.contributor.author
Matulewicz, Maria Cristina  
dc.contributor.author
Ciancia, Marina  
dc.date.available
2021-11-26T22:03:42Z  
dc.date.issued
2019-06-01  
dc.identifier.citation
Rodríguez Sánchez, Rodrigo Antonio; Canelon Gonzalez, Dilsia Josefina; Cosenza, Vanina A.; Fissore, Eliana Noemi; Gerschenson, Lia Noemi; et al.; Gracilariopsis hommersandii, a red seaweed, source of agar and sulfated polysaccharides with unusual structures; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 213; 01-6-2019; 138-146  
dc.identifier.issn
0144-8617  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/147568  
dc.description.abstract
Red seaweed Gracilariopsis hommersandii produces important amounts of non-gelling galactans, which were extracted with hot water (GrC, yield, 37%, viscosity average molecular weight, Mv 109 kDa), comprising agarose and sulfated galactan structures. The alkali modified derivative, GrCTr (Mv 95 kDa), gave a galactose:3,6-anhydrogalactose molar ratio of 1.0:0.9, and a more regular structure, favouring gelation (melting and gelling temperatures 64 and 14 °C, respectively). The rheological properties of this product suggest possible applications as hydrocolloid. G. hommersandii also biosynthesizes non gelling sulfated galactan fractions with diads constituted by β-D-galactose and partially cyclized α-L-galactose units or non-cyclized α-D-galactose residues. Sulfation was mainly detected on C6 or C4 of the β-D-galactose units, and on C6 and, in minor amounts, on C3 of the α-L-galactose units. The presence of β-apiuronic acid was demonstrated for these fractions as side chains of the galactan backbone. Carrageenan structures were found for the first time in an agarophyte of the Gracilariales.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
AGAR  
dc.subject
APIURONIC ACID  
dc.subject
D/L-HYBRID GALACTANS  
dc.subject
GRACILARIOPSIS HOMMERSANDII  
dc.subject
SULFATED GALACTANS  
dc.subject.classification
Química Orgánica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Gracilariopsis hommersandii, a red seaweed, source of agar and sulfated polysaccharides with unusual structures  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-11-25T18:00:24Z  
dc.journal.volume
213  
dc.journal.pagination
138-146  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Rodríguez Sánchez, Rodrigo Antonio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Química de Biomoléculas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Canelon Gonzalez, Dilsia Josefina. Universidad Central de Venezuela; Venezuela  
dc.description.fil
Fil: Cosenza, Vanina A.. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fissore, Eliana Noemi. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gerschenson, Lia Noemi. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Matulewicz, Maria Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ciancia, Marina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2019.02.071  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0144861719302139?via%3Dihub