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dc.contributor.author
Fenoglio, Daniela
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dc.contributor.author
Ferrario, Mariana Inés
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dc.contributor.author
Schenk, Marcela Liliana
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dc.contributor.author
Guerrero, Sandra N.
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dc.date.available
2021-11-26T21:33:58Z
dc.date.issued
2019-09
dc.identifier.citation
Fenoglio, Daniela; Ferrario, Mariana Inés; Schenk, Marcela Liliana; Guerrero, Sandra N.; UV-C light inactivation of single and composite microbial populations in tangerine-orange juice blend: Evaluation of some physicochemical parameters; Institution of Chemical Engineers; Food and Bioproducts Processing; 117; 9-2019; 149-159
dc.identifier.issn
0960-3085
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/147567
dc.description.abstract
This study was aimed at investigating the response of single Saccharomyces cerevisiae KE162 or composited with three cocktails in a turbid orange-tangerine juice blend processed by UV-C 1720 mJ/cm2, 20 °C). Additionally, changes in polyphenol content (PC), total antioxidant activity (TAA), and some physicochemical parameters were analyzed after treatment. S. cerevisiae was combined with cocktails of yeasts (YC), Escherichia coli or native flora isolated from orange-tangerine peel. The adequacy of three conceptually different predictive models was also assessed. Overall, microbial inactivation curves displayed, in general, sigmoidal shape, with a significant shoulder. Moderate inactivation of single or composited inocula was achieved after UV-C treatment (3.9–4.3 log reductions). Coroller model allowed the best fit and the most accurate parameters’ estimation. S. cerevisiae in presence of background cocktails was less sensitive to UV-C, probably due to the interfering populations that hindered light path. UV-C treated juice displayed similar PC (0.61 ± 0.06 mg GAE/mL) and TAAABTS (0.82 ± 0.14 mg TroloxEq/mL) values than untreated juice (PC = 0.63 ± 0.10 mg GAE/mL; TAAABTS = 0.58 ± 0.40, TAADPPH = 3.69 ± 0.14 mg TroloxEq/mL), and a slight decrease in TAADPPH (2.77 ± 0.06 mg TroloxEq/mL), according to MANOVA. In addition, no changes in colour, acidity, turbidity, °Brix and pH (p > 0.05) were recorded after UV-C exposure.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Institution of Chemical Engineers
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dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
JUICE QUALITY
dc.subject
PREDICTIVE MODELLING
dc.subject
SINGLE AND COMPOSITE CULTURES
dc.subject
TURBID JUICE BLEND
dc.subject
UV-C
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
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dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
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dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
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dc.title
UV-C light inactivation of single and composite microbial populations in tangerine-orange juice blend: Evaluation of some physicochemical parameters
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-25T17:59:27Z
dc.identifier.eissn
1744-3571
dc.journal.volume
117
dc.journal.pagination
149-159
dc.journal.pais
Reino Unido
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dc.journal.ciudad
London
dc.description.fil
Fil: Fenoglio, Daniela. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ferrario, Mariana Inés. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Schenk, Marcela Liliana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Guerrero, Sandra N.. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.journal.title
Food and Bioproducts Processing
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dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0960308519300380
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fbp.2019.07.005
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