Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Fenoglio, Daniela  
dc.contributor.author
Ferrario, Mariana Inés  
dc.contributor.author
Schenk, Marcela Liliana  
dc.contributor.author
Guerrero, Sandra N.  
dc.date.available
2021-11-26T21:33:58Z  
dc.date.issued
2019-09  
dc.identifier.citation
Fenoglio, Daniela; Ferrario, Mariana Inés; Schenk, Marcela Liliana; Guerrero, Sandra N.; UV-C light inactivation of single and composite microbial populations in tangerine-orange juice blend: Evaluation of some physicochemical parameters; Institution of Chemical Engineers; Food and Bioproducts Processing; 117; 9-2019; 149-159  
dc.identifier.issn
0960-3085  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/147567  
dc.description.abstract
This study was aimed at investigating the response of single Saccharomyces cerevisiae KE162 or composited with three cocktails in a turbid orange-tangerine juice blend processed by UV-C 1720 mJ/cm2, 20 °C). Additionally, changes in polyphenol content (PC), total antioxidant activity (TAA), and some physicochemical parameters were analyzed after treatment. S. cerevisiae was combined with cocktails of yeasts (YC), Escherichia coli or native flora isolated from orange-tangerine peel. The adequacy of three conceptually different predictive models was also assessed. Overall, microbial inactivation curves displayed, in general, sigmoidal shape, with a significant shoulder. Moderate inactivation of single or composited inocula was achieved after UV-C treatment (3.9–4.3 log reductions). Coroller model allowed the best fit and the most accurate parameters’ estimation. S. cerevisiae in presence of background cocktails was less sensitive to UV-C, probably due to the interfering populations that hindered light path. UV-C treated juice displayed similar PC (0.61 ± 0.06 mg GAE/mL) and TAAABTS (0.82 ± 0.14 mg TroloxEq/mL) values than untreated juice (PC = 0.63 ± 0.10 mg GAE/mL; TAAABTS = 0.58 ± 0.40, TAADPPH = 3.69 ± 0.14 mg TroloxEq/mL), and a slight decrease in TAADPPH (2.77 ± 0.06 mg TroloxEq/mL), according to MANOVA. In addition, no changes in colour, acidity, turbidity, °Brix and pH (p > 0.05) were recorded after UV-C exposure.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Institution of Chemical Engineers  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
JUICE QUALITY  
dc.subject
PREDICTIVE MODELLING  
dc.subject
SINGLE AND COMPOSITE CULTURES  
dc.subject
TURBID JUICE BLEND  
dc.subject
UV-C  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
UV-C light inactivation of single and composite microbial populations in tangerine-orange juice blend: Evaluation of some physicochemical parameters  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-11-25T17:59:27Z  
dc.identifier.eissn
1744-3571  
dc.journal.volume
117  
dc.journal.pagination
149-159  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
London  
dc.description.fil
Fil: Fenoglio, Daniela. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ferrario, Mariana Inés. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Schenk, Marcela Liliana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Guerrero, Sandra N.. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.journal.title
Food and Bioproducts Processing  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0960308519300380  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fbp.2019.07.005