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dc.contributor.author
Sette, Paula Andrea  
dc.contributor.author
Fernandez Brizuela, Anabel Alejandra  
dc.contributor.author
Soria, Jose Miguel  
dc.contributor.author
Rodriguez, Rosa Ana  
dc.contributor.author
Salvatori, Daniela Marisol  
dc.contributor.author
Mazza, German Delfor  
dc.date.available
2021-11-26T13:00:53Z  
dc.date.issued
2020-01  
dc.identifier.citation
Sette, Paula Andrea; Fernandez Brizuela, Anabel Alejandra; Soria, Jose Miguel; Rodriguez, Rosa Ana; Salvatori, Daniela Marisol; et al.; Integral valorization of fruit waste from wine and cider industries; Elsevier Ltd.; Journal Of Cleaner Production; 242; 1-2020; 1-12  
dc.identifier.issn
0959-6526  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/147476  
dc.description.abstract
Agro-industrial waste disposal is becoming a key issue as a consequence of the increasing number of by-products generated. Within this context, this work proposes an integral, effective and sustainable use of biowaste from regional food industries as a drive towards cleaner production. Apple and grape waste from cider and wine industries was valorized by extracting bioactive compounds and pyrolyzing/gasifying the residual solid to obtain value-added chemical products, such as biochar. The extraction conditions were as follows: a solvent/fruit ratio of 2/1 (w/w), an extraction temperature of 348 K and an extraction time of 1.25 h. The extracts were analysed for soluble solids, sugars, acids, total polyphenol content, antiradical activity and superficial colour. The grape stalk extract presented the highest polyphenol content (1,758 ± 24 g gallic acid/100 kg) and antioxidant capacity (156 ± 6 g gallic acid/100 kg). The liquid fractions can be used to develop functional ingredients. After the extraction process, the remaining solid fraction was subjected to pyrolysis or gasification at low heating rates (10, 15 and 20 K/min). The resulting biochars presented low to moderate surface areas (0.9–266 m2/g) and low H/C ratios (high aromaticity). The obtained biochar can be used for the production of activated carbon to be used in fuel applications and as soil structure reinforcement. The proposed methods allowed for the optimization of waste reclamation with two applications: the development of ingredients for the nutraceutical and food industries and the production of biochar and renewable energy.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Ltd.  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
AGRO-INDUSTRIAL WASTE  
dc.subject
BIOACTIVE COMPOUNDS RECOVERY  
dc.subject
PYROLYSIS  
dc.subject
GASIFICATION  
dc.subject
BIOCHAR  
dc.subject.classification
Biotecnología Medioambiental  
dc.subject.classification
Biotecnología del Medio Ambiente  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Integral valorization of fruit waste from wine and cider industries  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-06T20:38:11Z  
dc.journal.volume
242  
dc.journal.pagination
1-12  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Sette, Paula Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química | Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fernandez Brizuela, Anabel Alejandra. Universidad Nacional de San Juan; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Soria, Jose Miguel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química | Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Rosa Ana. Universidad Nacional de San Juan; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salvatori, Daniela Marisol. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química | Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mazza, German Delfor. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química | Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.journal.title
Journal Of Cleaner Production  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2019.118486  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0959652619333566?via%3Dihub