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dc.contributor.author
Villalba, María Leticia  
dc.contributor.author
Mazzucco, María Belén  
dc.contributor.author
Lopes, Christian Ariel  
dc.contributor.author
Ganga, María Angélica  
dc.contributor.author
Sangorrin, Marcela Paula  
dc.date.available
2021-11-26T12:50:25Z  
dc.date.issued
2020-10  
dc.identifier.citation
Villalba, María Leticia; Mazzucco, María Belén; Lopes, Christian Ariel; Ganga, María Angélica; Sangorrin, Marcela Paula; Purification and characterization of Saccharomyces eubayanus killer toxin: Biocontrol effectiveness against wine spoilage yeasts; Elsevier B.V.; International Journal of Food Microbiology; 331; 10-2020; 1-9  
dc.identifier.issn
0168-1605  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/147474  
dc.description.abstract
Microbiological contamination by spoilage yeasts species are frequent during winemaking, and biological control using antagonistic yeasts is considered a more beneficial alternative to conventional synthetic antimicrobials. Saccharomyces eubayanus killer toxin (SeKT) was produced and purified in a synthetic optimized medium. Purification procedure allowed the identification of SeKT as protein with an apparent molecular mass of 70 kDa and activity at physicochemical conditions suitable for winemaking process. Purified SeKT reduced the levels of volatile phenols produced by the spoilage yeasts Brettanomyces bruxellensis, Pichia membranifaciens, Meyerozyma guilliermondii and Pichia manshurica in wine-like medium. The putative mode of action of SeKT on sensitive yeast strains comprises cell wall disruption through β-glucanase and chitinase activities as well as necrotic and apoptotic death in a toxin dose dependent manner. Thus, SeKT appears to be a promising biocontrol agent against spoilage yeasts during wine aging and storing.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier B.V.  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
SACCHAROMYCES EUBAYANUS  
dc.subject
KILLER TOXIN  
dc.subject
BIOCONTROL  
dc.subject
WINE  
dc.subject
SPOILAGE YEASTS  
dc.subject
PURIFICATION  
dc.subject.classification
Bioprocesamiento Tecnológico, Biocatálisis, Fermentación  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Purification and characterization of Saccharomyces eubayanus killer toxin: Biocontrol effectiveness against wine spoilage yeasts  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-06T20:37:27Z  
dc.journal.volume
331  
dc.journal.pagination
1-9  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Villalba, María Leticia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mazzucco, María Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lopes, Christian Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina. Universidad Nacional del Comahue; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ganga, María Angélica. Universidad de Santiago de Chile; Chile  
dc.description.fil
Fil: Sangorrin, Marcela Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2020.108714  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168160520302087?via%3Dihub