Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Jaramillo Sánchez, Gabriela Maribel
dc.contributor.author
Contigiani, Eunice Valentina
dc.contributor.author
Castro, María Angélica
dc.contributor.author
Hodara, Karina
dc.contributor.author
Alzamora, Stella Maris
dc.contributor.author
Loredo, Analía García
dc.contributor.author
Nieto, Andrea Bibiana
dc.date.available
2021-11-25T19:07:37Z
dc.date.issued
2019-12
dc.identifier.citation
Jaramillo Sánchez, Gabriela Maribel; Contigiani, Eunice Valentina; Castro, María Angélica; Hodara, Karina; Alzamora, Stella Maris; et al.; Freshness maintenance of blueberries (vaccinium corymbosum L.) during postharvest using ozone in aqueous phase: Microbiological, structure, and mechanical issues; Springer; Food and Bioprocess Technology; 12; 12; 12-2019; 2136-2147
dc.identifier.issn
1935-5130
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/147448
dc.description.abstract
The effect of aqueous ozone at different doses on fungal incidence, microstructure, mechanical properties, and weight loss of blueberry fruit (Vaccinium corymbosum, cv. O’Neal) throughout 20 days of storage at 4 ± 1 °C was studied. Fruits were exposed to 10 and 18 mg O3 L-1 in a bubble column for different periods of time ranging from 10 to 30 min. Native mycobiota and Botrytis cinerea incidences were reduced by ozone exposure. After 15 days of storage, exposure to 18 mg O3 L-1 for 10 and 20 min reduced the percentage of infected fruit in ~ 34 and 40 %, respectively, when compared with untreated blueberries. Slight but no significant differences among ozone treatments were observed for native mycobiota and B. cinerea incidence. Stiffness, rupture force, and mechanical work required to break the fruit epidermis were not significantly affected by ozone treatments. The effect of ozone treatment on weight loss of blueberries was dose-dependent and was partially correlated with microstructural changes induced by ozone: disruptions in outer tangential and epidermal cell walls and alteration of the cuticle. Exposure times beyond 15 min significantly increased weight loss and did not achieve greater fungal inhibition with respect to 10- and 15-min ozonized fruit. Thus, the ozone dose to be selected would be limited by the negative effect on weight loss. Exposure to 18 mg O3 L-1 for 10 min would be the most suitable treatment to reduce fungal decay without causing an excessive loss of weight along cold storage.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
AQUEOUS OZONE
dc.subject
BLUEBERRY
dc.subject
FUNGAL DECAY
dc.subject
MECHANICAL PROPERTIES
dc.subject
STRUCTURE
dc.subject
WEIGHT LOSS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Freshness maintenance of blueberries (vaccinium corymbosum L.) during postharvest using ozone in aqueous phase: Microbiological, structure, and mechanical issues
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-25T17:56:49Z
dc.journal.volume
12
dc.journal.number
12
dc.journal.pagination
2136-2147
dc.journal.pais
Alemania
dc.description.fil
Fil: Jaramillo Sánchez, Gabriela Maribel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Contigiani, Eunice Valentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Castro, María Angélica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Biodiversidad y Biología Experimental; Argentina
dc.description.fil
Fil: Hodara, Karina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Métodos Cuantitativos y Sistemas de Información; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alzamora, Stella Maris. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Loredo, Analía García. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
dc.description.fil
Fil: Nieto, Andrea Bibiana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.journal.title
Food and Bioprocess Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11947-019-02358-z
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11947-019-02358-z
Archivos asociados