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dc.contributor.author
Jaramillo Sánchez, Gabriela Maribel  
dc.contributor.author
Contigiani, Eunice Valentina  
dc.contributor.author
Castro, María Angélica  
dc.contributor.author
Hodara, Karina  
dc.contributor.author
Alzamora, Stella Maris  
dc.contributor.author
Loredo, Analía García  
dc.contributor.author
Nieto, Andrea Bibiana  
dc.date.available
2021-11-25T19:07:37Z  
dc.date.issued
2019-12  
dc.identifier.citation
Jaramillo Sánchez, Gabriela Maribel; Contigiani, Eunice Valentina; Castro, María Angélica; Hodara, Karina; Alzamora, Stella Maris; et al.; Freshness maintenance of blueberries (vaccinium corymbosum L.) during postharvest using ozone in aqueous phase: Microbiological, structure, and mechanical issues; Springer; Food and Bioprocess Technology; 12; 12; 12-2019; 2136-2147  
dc.identifier.issn
1935-5130  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/147448  
dc.description.abstract
The effect of aqueous ozone at different doses on fungal incidence, microstructure, mechanical properties, and weight loss of blueberry fruit (Vaccinium corymbosum, cv. O’Neal) throughout 20 days of storage at 4 ± 1 °C was studied. Fruits were exposed to 10 and 18 mg O3 L-1 in a bubble column for different periods of time ranging from 10 to 30 min. Native mycobiota and Botrytis cinerea incidences were reduced by ozone exposure. After 15 days of storage, exposure to 18 mg O3 L-1 for 10 and 20 min reduced the percentage of infected fruit in ~ 34 and 40 %, respectively, when compared with untreated blueberries. Slight but no significant differences among ozone treatments were observed for native mycobiota and B. cinerea incidence. Stiffness, rupture force, and mechanical work required to break the fruit epidermis were not significantly affected by ozone treatments. The effect of ozone treatment on weight loss of blueberries was dose-dependent and was partially correlated with microstructural changes induced by ozone: disruptions in outer tangential and epidermal cell walls and alteration of the cuticle. Exposure times beyond 15 min significantly increased weight loss and did not achieve greater fungal inhibition with respect to 10- and 15-min ozonized fruit. Thus, the ozone dose to be selected would be limited by the negative effect on weight loss. Exposure to 18 mg O3 L-1 for 10 min would be the most suitable treatment to reduce fungal decay without causing an excessive loss of weight along cold storage.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
AQUEOUS OZONE  
dc.subject
BLUEBERRY  
dc.subject
FUNGAL DECAY  
dc.subject
MECHANICAL PROPERTIES  
dc.subject
STRUCTURE  
dc.subject
WEIGHT LOSS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Freshness maintenance of blueberries (vaccinium corymbosum L.) during postharvest using ozone in aqueous phase: Microbiological, structure, and mechanical issues  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-11-25T17:56:49Z  
dc.journal.volume
12  
dc.journal.number
12  
dc.journal.pagination
2136-2147  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.description.fil
Fil: Jaramillo Sánchez, Gabriela Maribel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Contigiani, Eunice Valentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Castro, María Angélica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Biodiversidad y Biología Experimental; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hodara, Karina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Métodos Cuantitativos y Sistemas de Información; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alzamora, Stella Maris. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Loredo, Analía García. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nieto, Andrea Bibiana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.journal.title
Food and Bioprocess Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11947-019-02358-z  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11947-019-02358-z