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dc.contributor.author
Santo Domingo, Cinthia
dc.contributor.author
Rojas, Ana Maria Luisa
dc.contributor.author
Fissore, Eliana Noemi
dc.contributor.author
Gerschenson, Lia Noemi
dc.date.available
2021-11-25T06:56:30Z
dc.date.issued
2019-02
dc.identifier.citation
Santo Domingo, Cinthia; Rojas, Ana Maria Luisa; Fissore, Eliana Noemi; Gerschenson, Lia Noemi; Rheological behavior of soluble dietary fiber fractions isolated from artichoke residues; Springer; European Food Research and Technology; 245; 6; 2-2019; 1239-1249
dc.identifier.issn
1438-2377
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/147389
dc.description.abstract
Cynara cardunculus var. scolymus agroindustrial by-products (stems, outer bracts, leaves) constitute 80% of the plant. These by-products may be recovered for the extraction of food additives and nutraceuticals. In this research, the rheological behavior of soluble dietary fiber fractions isolated from bracts (B) and stems (S) of artichoke was studied. Fractions were isolated by means of a heat treatment followed by processing with sodium citrate buffer (S1, B1) or buffer/protease (S2, B2) or hemicellulase (S3, B3) or both enzymes (S4, B4). They were composed, mainly, by pectin (degree of methylation, DM ≤ 53%) and inulin. When dissolved in water (2.00% w/v) with Ca2+ (40 mg/g pectin), fractions were sensitive to the ion showing shear thinning flow, with initial yield stress in the case of B2, B3 or S3. Citrate buffer extracted fractions (B1, S1) showed the highest viscosities, whereas extraction with buffer and both enzymes (B4, S4) produced the least viscous fiber fractions. At rest assays revealed the formation of gel-like networks that were stronger, in general, in the presence of higher pectin and inulin content, homogalacturonan proportion, and low methylation degree. Leftovers of artichoke can be used to extract soluble dietary fiber fractions that might be utilized as natural thickeners and gelling agents in foods, pharmaceutical and cosmetics, helping to add value to raw materials and to close the bioeconomy loop in relation to this plant.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CYNARA CARDUNCULUS
dc.subject
PECTIN AND INULIN
dc.subject
PROTEASE AND HEMICELLULASE
dc.subject
RHEOLOGICAL BEHAVIOR
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Rheological behavior of soluble dietary fiber fractions isolated from artichoke residues
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-25T17:59:56Z
dc.journal.volume
245
dc.journal.number
6
dc.journal.pagination
1239-1249
dc.journal.pais
Alemania
dc.description.fil
Fil: Santo Domingo, Cinthia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rojas, Ana Maria Luisa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fissore, Eliana Noemi. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gerschenson, Lia Noemi. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.journal.title
European Food Research and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1007/s00217-019-03242-y
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00217-019-03242-y
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